Jarig: Thomas Acda

- Jarig

 Acda en De Munnik
Jarig: Thomas Acda

Elf keer kwamen we Thomas Acda tegen in de Top 40. Tien keer scoorde hij een hit samen met Paul de Munnik.

Op 6 maart 1967 werd Thomas Acda geboren in Amsterdam. Tijdens zijn studie aan de Kleinkunstacademie ontmoet hij Paul de Munnik. De twee vormen nog niet direct een duo maar besluiten in 1995, twee jaar na het afstuderen, samen een theatershow te gaan maken. Niet zonder succes want in 1997 brengen ze het album Acda En De Munnik uit. Niet Of Nooit Geweest wordt een jaar later hun Top 40-debuut dat wordt getrokken van het album Naar Huis. De single staat 22 weken in de lijst met vier weken op nummer 2. Ook Laat Me Slapen, dat door Radio 538 wordt uitgeroepen tot Alarmschijf, komt in de Top 40 terecht. De Kapitein Deel II is afkomstig van het derde studioalbum van het duo uit 2000, Hier Zijn. Ondertussen weten ze met De Poema's, hun samenwerking met Van Dik Hout, een nummer 1-hit te scoren met Zij Maakt Het Verschil. De Poema's stonden tussen 1999 en 2003 met drie hits in de lijst.

Van Groeten Uit Maaiveld (2002) komen liefst drie Top 40-hits van Acda En De Munnik met Ren Lenny Ren als meest succesvolle. Vandaag Ben Ik Gaan Lopen, dat de twee in 2004 maakten voor de film In Oranje wordt, met twee weken op nummer 40, hun kleinste Top 40-hit. Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer staat op Nachtmuziek, het zesde studioalbum van het duo en dat is in 2008 hun laatste notering in de lijst. Als het duo een uitwisseling doet met een ander duo, Nick & Simon, staat Thomas samen met Nick (Schilder) in 2011 weer in de top 10 met Sterker Nu Dan Ooit dat op nummer 7 komt.

Er volgen in 2009 en 2012 nog twee Acda En De Munnik-albums maar die leveren geen Top 40-hits meer op. In 2014 maakt het duo bekend te zullen stoppen met de samenwerking.

Naast cabaretier en zanger was Acda te zien in Kopspijkers, Dit Was Het Nieuws, de series Jeuk en Flikken Maastricht en speelde hij in films als Alles Is Liefde, All Stars en Lek. Sinds 2017 vertolkt hij de rol van Tevye in de musical Fiddler On The Roof.

Thomas Acda viert zijn verjaardag op dezelfde dag als Yanou, Tinashe, Kiki Dee en Gerard Cox. 

Eerste en grootste hit:
NIET OF NOOIT GEWEEST- acda en de munnik (1998)

 

Kleinste hit:
VANDAAG BEN IK GAAN LOPEN- acda en de munnik (2004)

 

Laatste hit:
STERKER NU DAN OOIT- nick & thomas (2011)

 

(Foto: BSR Agency)