Jarig: Sharon den Adel

- Jarig

 Sharon den Adel Within Temptation
Sharon den adel 2018

Als leading lady van de band Within Temptation zette ze symfonische metal in Nederland op de kaart. Vandaag mag ze 44 kaarsjes uitblazen.

Sharon Janny den Adel wordt geboren op 12 juli 1974 in het Zuid-Hollandse Waddinxveen. Als kind reisde Sharon veel rond en woonde ze in verschillende landen, waaronder Indonesië. Rond haar twaalfde verhuisde ze terug naar Nederland, waar ze op 14-jarige leeftijd de blues rock coverband Kashiro oprichtte. De groep trad regelmatig op werd zelfs uitgenodigd om in de Tjechische stad Pelhřimov te spelen. 

View this post on Instagram

Some time ago...#wtlive #withintemptation #music

A post shared by Sharon den Adel (@sharon_denadel) on

High school sweethearts
Tijdens haar middelbare schooltijd leert ze gitarist Robert Westerholt kennen, die destijds in een andere band speelt. Als snel slaat de vonk over. De twee stappen uit hun bands en beginnen een eigen groep The Portal, dat later bekend zou staan als Within Temptation. Hun debuutalbum Enter (1997) werd goed ontvangen in de underground scene, maar het duurde nog tot 2002 voordat de band bekend werd bij het grote publiek. De single Ice Queen, afkomstig van het album Mother Earth, leverde Within Temptation hun eerste Top 40-notering op. Hierna behaalde de groep nog 9 keer de hitlijsten, met als grootste successen What Have You Done (#7), Stand My Ground (#4) en Angels (#11). 

My Indigo
Sharon is ook succesvol als solo artiest. Zo is haar mezzosopraan stem te horen op de nummer 1-hit Als Je Iets Kunt Doen van Artiesten voor Azië (2005) en neemt ze in 2008  samen met dj Armin van Buuren de track In And Out Of Love op. Vorig jaar maakte de Zuid-Hollandse bij RTL Late Night bekend dat ze tijdelijk stopt met Within Temptation om zich te richten op haar solo project: My Indigo.

Ze nam deze beslissing, na aanleiding van een burn-out. "Twee jaar geleden kwamen we terug van een tour. "Normaal duik in de studio in, maar dit keer had ik geen energie. Alles was te veel", aldus Sharon. "Ik treedt nu al twintig jaar met Within Temptation op en we zijn altijd onderweg. Om mezelf weer op te laden, ging ik puur voor mezelf liedjes schrijven." Het resultaat was een poppy sound, wat een hele andere stijl is dan we van de metal-zangeres zijn gewend. Haar debuutalbum My Indigo kwam april dit jaar uit. 

View this post on Instagram

MY.INDIGO

A post shared by Sharon den Adel (@sharon_denadel) on

Stijlicoon

Tijdens haar optredens draagt Sharon de mooiste gala jurken. Maar wist je ook dat ze deze zelf heeft ontworpen? Den Adel heeft namelijk een bachelor fashion design op zak en werkte vroeger voor een modebedrijf. Toen de band doorbrak, zegde ze haar baan op. Al komen haar ontwerp skills goed van pas, nu Within Temptation bekend maakte dit jaar weer te gaan touren.

Sharon en Robert hebben samen drie kinderen, een dochter en twee zonen.

Sharon den Adel deelt haar verjaardag met Stef Bos, Bobby Alessi en Robyn. Toen ze werd geboren stonden The Rubettes met Sugar Baby Love op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste & grootste hit:

Ice Queen - Within Temptation (2002, 16 weken)

Kleinste hit:

 Frozen - Within Temptation (2007, 4 weken)

Laatste hit:

Faster - Within Temptation (2011, 6 weken)

(Foto: BSR Agency)