Jarig: Shakira

- Jarig

 Shakira
Jarig: Shakira

In 2002 verraste Shakira door te debuteren met twee enorme nummer 1-hits. Ze werd daarmee de meest succesvolle artiest van het jaar en overtrof in één keer de prestaties van onder meer Jennifer Lopez, Nelly en P!nk.

Shakira Ripoll werd op 2 februari 1977 in Barranquilla, Colombia geboren. Shakira, in het Arabisch ‘dankbaar’, schrijft al op 4-jairge leeftijd haar eerste gedicht en blijkt dan al in staat om liedjes te schrijven. Monica Ariza ziet haar kwaliteiten als jonge tiener en helpt haar met haar stappen in de muziekwereld. Zij brengt haar in contact met Ciro Vargas om auditie te komen doen bij Sony en dat leverde haar een contract op voor drie albums.

Met eerste album werd in 1990 opgenomen toen Shakira 13 jaar was, Magia. Op dat album staan liedjes die ze in de jaren daarvoor had geschreven. Als het album in 1991 verschijnt blijken de verkoopresultaten tegen te vallen. Ook het tweede album, Peligro (1993), deed weinig waarna wordt besloten even een stap terug te nemen.

In 1995 pakt Shakira de draad weer op en in het najaar is Pies Descalzos haar derde album. Wat eerder niet lukte gebeurt nu wel… het album slaat aan en levert in de verschillende Latin-landen zes singles op. Ondertussen werkt ze met Emilio Estefan Jr. aan een nieuw album, Dónde Están Los Ladrones. Van dat album uit 1998 gingen wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren over de toonbank en het album werd genomineerd voor een Grammy.

In 1999 zingt Shakira haar MTV Unplugged-sessie in New York. Dat optreden staat nog steeds bekend als één van haar beste liveoptredens ooit. Dat album wordt later met een Grammy Award onderscheiden.

De crossover komt in 2001 met de release van het album Laundry Service. In 2002 weet ze 13 weken op nummer 1 te staan in de Top 40 met Whenever Wherener (9 weken) en Underneath Your Clothes. Van het album kwamen ook de hits Objection (Tango) en The One. In 2003 volgen daarna een aantal pogingen met Spaanstalige singles, waarvan Ojos Asi (2003) en La Tortura (met Alejandro Sanz) in de Top 40 komen. Die laatste was afkomstig van haar vijfde album Fijación Oral Vol. 1 dat al snel wordt opgevolgd door Oral Fixation Vol. 2. In 2005 verschijnt Don’t Bother als single maar de opvolger, Hips Don’t Lie, weet haar opnieuw op nummer 1 te brengen.

In 2007 scoort ze met Beyoncé haar vierde nummer 1-hit als Beautiful Liar de Top 40 voor drie weken weet aan te voeren. Zelf komt ze pas in 2009 met nieuw werk via She Wolf, haar achtste album. De titeltrack van dat album komt in de Top 40 nog tot plek 22 maar opvolgers Did It Again en Gypsy blijven steken in de Tipparade. Later in 2010 maakt ze met Waka Waka (This Time For Africa) het thema voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika. De track wordt haar tiende top 10-hit in een reeks van (dan) 13 Top 40-hits. Dat jaar loopt haar relatie met Antonio De La Rúa, na elf jaar, op de klippen. Een jaar later krijgt ze een relatie met Gerard Piqué, de verdediger van FC Barcelona. In januari 2013 wordt hun zoon Milan geboren. Twee jaar later volgt zoon Sasha.

In 2014 is haar tiende album een feit, Shakira. De openingstrack is een samenwerking met Rihanna, Can’t Remember To Forget You, waarmee ze haar 9e Alarmschijf weet te scoren. De single strandde in de Top 40 op nummer 15.

In 2017 verschijnt El Dorado, dan al weer album nummer 11, met daarop haar 15e Top 40-notering Chantajé. In de zomer van afgelopen jaar kondigt ze een wereldtournee aan. Vanwege stemproblemen moet ze het Europese deel van die tournee, origineel voorzien in november, uitstellen. Op 9 juni van dit jaar zal ze haar optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome gaan inhalen.

Shakira blaast haar kaarsjes uit op dezelfde dag als Jetty Weels (Mai Tai), Spinvis, Jozef Custers (Circus Custers) en Bitty McLean.

Eerste hit:
WHENEVER WHEREVER- shakira (2002)

Grootste hit:
HIPS DON’T LIE- shakira (2006)

Kleinste hit: 
OJOS ASI- shakira (2003)

Laatste hit:
CHANTAJE- shakira feat. maluma (2017)

(Foto: BSR Agency)