Jarig: Sean Paul

- Jarig

 Sean Paul ((JAM))
Jarig: Sean Paul

Op het moment dat Sean Paul al dik 14 jaar hits in ons land weet te scoren boekt hij, samen met Sia, zijn grootste succes in de Top 40 met Cheap Thrills.

Op 9 januari 1973 wordt in Kingston, Jamaica, Sean Paul Ryan Francis Henriques ter wereld gebracht. De katholieke Sean weet zich als tiener tot succesvol waterpolo-ster te ontwikkelen en speelt acht jaar lang mee in het nationale team van Jamaica. Hij besluit de sport de rug toe te keren en zich te concentreren op zijn muzikale loopbaan.

Jeremy Harding hoorde Sean Paul voor het eerst tijdens een talentenavond in de Jamaicaane stad. De twee brachten na die ontmoeting veel tijd door in de studio en dat resulteert in het vroege voorjaar van 2000 in zijn eerste album, Stage One. Dat Paul zich sindsdien wist te ontwikkelen blijkt met d release van het album Dutty Rock. Het album wint in 2004 een Grammy Award als beste reggaealbum en met Gimme The Ligt weet hij in ons land zijn Top 40-debuut te pakken. Ook de drie volgende singles én hits komen van dat album. In 2003 bereikt Get Busy zelfs voor een weekje de eerste plek van de Top 40. Met zijn derde album, The Trinity, weet Sean Paul drie Top 40-hits op zijn naam te schrijven.

Hoewel het succes van Sean Paul daarna een tijdje uitblijft slaat hij in 2011 keihard terug met de single Got 2 Luv U, zijn samenwerking met Alexis Jordan dat zijn grootste hit tot dan toe weet te worden. In de zomer van 2012 schrijft hij met Simple Plan een zomerhit op zijn naam via Summer Paradise.

In de jaren die volgen werkt Sean Paul vooral mee op producties van anderen. Zo komen we zijn rhymes tegen op tracks van onder meer Enrique Iglesias (Bailabdo), Sia (Cheap Thrills), Jay Sean (Make My Love Go), Sak Noel & Salvi (Trumpets) en Clean Bandit (Rockabye).

Inmiddels is het wachten op zijn zevende studioalbum waarvan No Lie in 2016 al werd uitgebracht als de eerste single. Geen onverdienstelijke single want die samenwerking met Dua Lipa, toch één van de grootste talenten uit 2017, weet het 20 weken in de Top 40 vol te houden.

Met een totaal van 17 Top 40-hits is Sean Paul, met afstand, de meest succesvolle Jamaicaan in de geschiedenis van de Top 40. Sean Paul is jarig op dezelfde dag als onder meer Haddaway, Dave Matthews, AJ McLean (Backstreet Boys) en Alvaro Soler.

Eerste en kleinste hit:
GIMME THE LIGHT- sean paul (2002)

Grootste hit:
CHEAP THRILLS- sia feat sean paul

Nummer 1-hits:
GET BUSY- sean paul (2003)

 

ROCKABYE- clean bandit feat. sean paul & anne-marie (2016)

 

Laatste hit:
NO LIE- sean paul ft. dua lipa (2017)

(Foto: BSR Agency)