Jarig: Robert Smith

- Jarig

Robert Smith - The Cure

Inmiddels ligt de laatste hit van The Cure al weer 26 jaar achter ons. Vandaag is Robert Smith jarig.

Robert Smith wordt op 21 april 1959 geboren in het Britse Blackpool. Zijn ouders lieten hem pianoles volgen en zijn broer leerde hem een aantal basisakkoorden op de gitaar. Op zijn negende nam hij klassieke gitaarlessen en zijn leraar noemde zijn gitaarspel toen ‘tenenkrommend’.

Op zijn veertiende vormde hij met zijn roer Richard en wat vrienden de eerste band, de Crawley Goat Band. Halverwege de jaren zeventig vormde zich een nieuwe groep rond Smith, Malice dat in 1977 The Cure werd. Daarbij wilde Smith in eerste instantie helemaal niet de leadzanger zijn. Bij gebrek aan beter werd hij dat uiteindelijk wel. In 1979 verschijnt hun debuutalbum Three Imaginary Boys. Dat jaar heeft Smith ook een ontmoeting met Steven Severin tijdens een optreden in Londen. Steven nodigde hem uit om mee te gaan op tournee met Siouxsie And The Banshees ter promotie van hun tweede album.

In 1980 brengt The Cure het tweede album Seventeen Seconds uit met daarop ook hun Top 40-debuut A Forest dat uit weet te groeien tot een ware cult-klassieker. Pas in 1985, als The Head On The Door hun zesde studioalbum is, komt er met In Between Days een vervolg. Ook Close To Me, dat door Radio Veronica wordt uitgeroepen tot Alarmschijf, staat dan in de lijst.

In 1986 komt een remix van Boys Don’t Cry, dat één van hun bekendste nummers werd, voor drie weken in de Top 40 terecht. Van hun zevende album, Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me, komt hun vijfde hit Why Can’t I Be You.

Lullaby groeit in 1989 uit tot hun grootste Top 40-hit en is de enige van zeven Cure-hits in de Top 40 die de top 10 heeft weten te bereiken. Na High, afkomstig van Wish (1992) is het succes van The Cure in ons land voorbij. In 2008 brengen ze hun 13e en vooralsnog laatste studioalbum uit, 4:13. In 2012 gaf de band een optreden op Pinkpop. Robert Smith liet eerder deze maand weten weer in de studio te duiken, mogelijk voor een nieuw album dat in 2019 moet verschijnen.

Robert Smith is op dezelfde dag jarig als Iggy Pop, Mike Barson (Madness) en Jukka Nevalainen (Nightwish).

Eerste hit:
A FOREST- the cure (1980)

 

Grootste hit: 
LULLABY- the cure (1989)


Kleinse hit: 
BOYS DON’T CRY (NEW VOICE – NEW MIX)- the cure (1986)

 

Laatste hit:
HIGH- the cure (1992)

(Foto: BSR Agency)