Jarig: Pitbull

- Jarig

 Pitbull
Jarig: Pitbull

Inmiddels heeft Pitbull 20 Top 40-hits op zijn naam geschreven en stond hij al 15 weken op de eerste plaats.

Armando Christian Pérez wordt op 15 januari 1981 geboren in Miami, Florida. Dat hij creatief is blijkt al als hij als kleuter het Spaanstalige werk van de Cubaanse dichter José Martin voordraagt.

Op 20-jarige leeftijd tekent hij zijn eerste platencontract en zo komt hij in contact met Lil Jon. Die ziet de kwaliteiten direct en wil hem op zijn album Kings Of Crunk. In 2004 brengt ij zijn debuutalbum M.I.A.M.I uit dat door Jon en de Diaz Brothers werd geproduceerd. Nog geen jaar later richt hij met Sean Combs het label Bad Boy Latino op als subdivisie van bad Boy Records. De twee willen de Latin-muziek daarmee een toegewijd label geven.

Aan het einde van de zomer brengt hij zijn vierde studioalbum Pitbull Starring In Rebelution uit met daarop samenwerkingen met onder meer Akon, Kesha, B.o.B en Lil Jon. De eerste single van het album, Krazy, lukt niet maar als I Know You Want Me (Calle Ocho) verschijnt gaat de hele wereld overstag. De track weet de eerste plek van de Top 40 voor vijf weken te bezetten. Daarna komt ook Hotel Room Service in de lijst.

Tot 2015 scoort Pitbull daarna ieder jaar wel een Top 40 hit met Timber, zijn samenwerking met Kesha, als grootste hit. Die track bereikt, net als ook Give Me Everything (2011) en  Fireball (2014), de eerste plaats. In 2015 is Fun (met Chris Brown) zijn voorlopig laatste hit. Daarna verscheen nog wel zijn tiende studioalbum, Climate Change. In december van 2017 brengt hij zijn vijfde verzamelalbum uit, PITBULL Greatest Hits met elf van zijn grootste hits en twee nieuwe tracks. Ook tourde hij in 2017 met Enrique Iglesias en CNCO door de Verenigde Staten en Canada. In 2018 geeft hij een concertreeks bij Planet Hollywood, Las Vegas.

Hoewel Pérez verschillende namen draagt, waaronder het befaamde Mister 305, ontleent hij zijn artiestennaam Pitbull aan de vasthoudende bijt van het dier.

Pitbull is op dezelfde dag jarig als Jan Dulles (3js), Skrillex, Pete Waterman (Stock Aitken Waterman) en Wes. 

Eerste hit:
I KNOW YOU WANT ME (CALLE OCHO)- pitbull (2009)

Grootste hit:
TIMBER- pitbull feat. ke$ha (2013)

Kleinste hit:
I LIKE HOW IT FEELS- enrique Iglesias feat pitbull and the wav.s (2011)

Laatste hit:
FUN- pitbull feat. chris brown (2015)

(Foto: BSR Agency)