Jarig: Pharrell Williams

- Jarig

 Pharrell Williams
Jarig: Pharrell Williams

We kunnen Pharrell Williams heel veel disciplines toeschrijven. Wnt… wat is hij eigenlijk niet?

Schrijver, rapper, producer, zanger, filmmaker en zakenman. Daarmee hebben we de belangrijkste zaken van Williams wel samengevat. Hij wordt Pharrell Williams, zanger, op 5 april 1973 geboren in Virginia Beach. Tijdens een kamp ontmoet hij Chad Hugo waar Williams keyboard speelt en Hugo de saxofoon. De twee blijven contact houden en beginnen in 1990 hij eerste groep, The Neptunes. Teddy Riley zag het talent van de twee en bood ze, na hun school, een contract aan.

Pharrell werkte in die tijd aan Rump Shaker (Wreckx-N-Effect) en was ook te horen op Right Here (van SWV). De twee leggen zich niet veel later toe op het produceren van nummers voor anderen en bouwen een flinke staat van dienst op met werk voor acts als Nelly, Jay-Z en Britney Spears. In 1999 starten ze met Shay Haley de groep N*E*R*D. Tussen 2001 en 2010 brengen ze vier albums uit. Na een lange pauze verschijnt eind 2017 het album No One Ever Really Dies.

Pharell Williams scoort in 2002 zijn eerste Top 40-hit als hij meewerkt aan Boys van Britney Spears. Ook maakt hij drie hits met Snoop Dogg, Beautiful, Let’s Get Blown en Drop It Like It’s Hot. Die laatste wordt zijn eerste top 10-hit in 2004.

In de zomer van 2006 verschijnt het eerste studioalbum van Pharrell, In My Mind. Het album, waarop onder meer Jamie Cullum, Kanye West, Jay-Z, Gwen Stefani en Slim Thug te horen zijn, bereikt in de Verenigde Staten de derde plaats.

In 2010 scoort Pharrell de eerste van drie nummer 1-hits in ons land met One (Your Name), de hit van Swedish House Mafia. Dat jaar maakt hij met Hans Zimmer de soundtrack bij de film Despicable Me. In 2013 staat hij, via zijn bijdrage aan Blurred Lines (van Robin Thicke) zelfs 11 weken op nummer 1. Op dat moment legt hij al weer de laatste hand aan de soundtrack bij Despicable Me 2. Van die soundtrack komt Happy in augustus 2013 binnen in de Top 40. Die single zou het uiteindelijk 49 weken vol houden in de lijst en daarmee niet alleen de langst genoteerde hit ooit maar ook de grootste Top 40-hit ooit worden. Happy krijgt een plek op het tweede studioalbum van Williams, Girl, dat in maart 2014 wordt uitgebracht. Inmiddels is hij dan getrouwd met Helen Lasichanh met wie hij inmiddels vier kinderen heeft.

In 2014 vervangt CeeLo Green als coach in het zevende seizoen van The Voice. Ook kondigt hij een samenwerking aan met G-Star Raw, het bedrijf dat in Amsterdam gevestigd is. In 2017 scoort hij met Feels, de track waarop hij met Calvin Harris, Katy Perry en Big Sean samenwerkt, zijn zesde top 10-hit in ons land.

Pharrel Williams, die inmiddels 11 keer een Grammy Award op zijn naam heeft weten te schrijven, is op dezelfde dag jarig als G-Spott, Stan Ridgway, Imany en Netsky.

Eerste hit:
LAPDANCE- n*e*r*d featuring lee harvey and vita (2001)

 

Grootste hit:
HAPPY- pharrell williams (2013)

 

Kleinste hit:
ANGEL- pharrell (2006)

 

Laatste hit:
FEELS- calvin harris ft. pharrell williams & katy perry & big sean (2017)

 

(Foto: BSR Agency)