Jarig: Nena

- Jarig

 Nena
Jarig: Nena

Nena begint en eindigt haar Top 40-loopbaan met een nummer 1-hit. 

Gabriele Susanne Kerner wordt op 24 maart 1960 geboren in het Duitse plaatsje Hagen. In 1979 wordt ze zangeres van het groepje The Stripes. Misschien wel een geluk voor Nena dat die groep in 1982 stopt en platenmaatschappij CBS besluit met haar solo verder te willen. Al heel snel wordt de groep Nena om de zangeres heen gevormd met Carlo Karges, Uwe Fahrenkrog-Petersen en Jürgen Dehmel. In juni verschijnt de eerste single, Nur Geträumt. In de Duitse hitlijsten wordt het een nummer 2-notering.

In januari van 1983 verschijnt het titelloze debuutalbum waarvan we in ons land 99 Liftballons geserveerd krijgen. De single staat in het voorjaar vier weken op de eerste plaats van de Top 40 en wordt alsnog opgevolgd met Nur Getraümt dat ook de top 10 weet te bereiken. Met Leuchtturm volgt er van het debuutalbum nog een derde single.

Net een jaar na het eerste Nena-album verschijnt een tweede met ?. De titeltrack bereikt de twaalfde plaats in de lijst en is het enige leesteken dat ooit een hit is geweest in de Top 40. Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann is eind 1984 al weer een voorloper van het derde album, Feuer Und Flamme, en wordt de derde top 10-hit in ons land.

In 1986 zou er nog één Nena-album volgen… Eisbrecher maar dat weet geen hits meer op te leveren. Ze gaat daarna solo verder en brengt in 1989 haar eerste eigen album, Wunder Gescheh’n, uit. Ondanks een tweede album Bongo Girl moet Nena op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij omdat hitparadesuccessen uit blijven. Chokmah is in 2001 haar zesde solo-studioalbum.

In 2002 viert Nena haar twintigjarige jubileum met het album Nena feat. Nena waarop ze haar eerdere successen in andere versies plaatst. Één daarvan is Anyplace, Anywhere, Anytime dat als duet met Kim Wilde verschijnt. Het zet Nena voor vijf weken bovenaan de Top 40 en wordt zelfs haar grootste succes in de lijst.

In 2009 start ze haar eigen platenlabel, The Laugh & Peas Company waarop ze ook muziek van Adameva, de band van haar dochter, uitbrengt. In 2015 brengt ze zelf het album Oldschool uit dat voorlopig haar laatste album is. In 2018 zijn er weer plannen voor Nena om op tournee te gaan. Ondertussen hebben we haar tweeling Sakias en Larissa al als achtergrondzangers gezien en is haar zoon toetsenist geweest bij concerten in 2015.

Nena viert haar verjaardag op dezelfde dag als Pasemaster Mase (De La Soul), Sharon Corr (The Corrs) en Nivea.

Eerste hit:
99 LUFTBALLONS- nena (1983)

 

Kleinste hit: 
LEUCHTTURM- nena (1983)

 

Grootste en laatste hit:
ANYPLACE, ANYWHERE, ANYTIME- nena & kim wilde (2003)

 

(Foto: BSR Agency)