Jarig: Mick Fleetwood

- Jarig

 Fleetwood MacMick fleetwood
Mick Fleetwood 2018

In 1968 breken Mick en Fleetwood Mac door met de single Need Your Love So Bad. In de jaren daarna zou de band nog 19 keer de Top 40-lijst behalen. 

Michael (Mick) John Kells Fleetwood wordt op 24 juni 1947 geboren in Redruth, Engeland. Zijn vader was een Airforce One piloot, waardoor de familie naar Egypte en Noorwegen verhuisde. Op 15 jarige leeftijd keerde Mick terug naar Londen om bij zijn zus te wonen. Hier drumde hij in diverse bandjes als The Cheynes en Peter B's Looners, voordat hij samen met John 'Mac' McVie en Peter Green in 1967 de legendarische band Fleetwood Mac oprichtte. De groep begon als bluesband, maar sloeg al snel de weg van rockmuziek in.

View this post on Instagram

It's ALL about the Blues... #TBT

A post shared by Mick Fleetwood (@mickfleetwoodofficial) on

Beginnend succes
In 1968 kwam debuutalbum Peter Green's Fleetwood Mac uit. De groep ging op tournee door Amerika voordat ze opnieuw de studio indoken en album nummer 2 maakten: Mr. Wonderful. Hiermee leverde ze meteen hun eerste Top 40-hit af. Need Your Love Tonight stond maar liefst 21 weken in de Nederlandse hitlijst. Hierna verliet Green de band en kwam Christine Perfect, de latere vrouw van John McVie, erbij. In de nieuwe setting behaalden ze succes met de single Man Of The World en het akoestische Albatross. Laatstgenoemde werd uiteindelijke hun langstgenoteerde hit in de Top 40. 

Rumours
Als het stel Lindsey Buckingham en Stevie Nicks halverwege de jaren 70 de band komt versterken begint het succes pas echt. Fleetwood Mac brengt in totaal 20 albums uit, waarvan Rumours uit 1977 het meest succesvol is. Niet alleen is het een van de best verkopende albums ooit (ruim 30 miljoen verkochte exemplaren), maar het won ook een Grammy voor Album van het jaar. Hits als Go Your Own Way, Don't Stop en Dreaming knallen stuk voor stuk de Top 40 binnen.

View this post on Instagram

Happy New Year everyone! Much to come in 2016.... #TheMacIsBack

A post shared by Mick Fleetwood (@mickfleetwoodofficial) on

Go Your Own Way
Door de jaren heen heeft de band regelmatig een stoelendans gedaan. Leden kwamen en gingen, o.a. door drank -en drugsgebruik of door spanningen onderling. Zo trouwde Mick in in 1970 met Jenny Boyd, zus van Pattie Boyd - de vrouw van George Harrison en Eric Clapton. Enkele jaren later ontdekte Mick dat Jenny een affaire had met medebandlid Bob Weston. Mick en Jenny scheiden en Weston werd uit de band gezet. Kort daarna hertrouwde Fleetwood Boyd, maar begon in 1977 een affaire met Stevie Nicks, waarop Mick opnieuw van Jenny scheidde. Maar Mick was niet de enige met relatieproblemen. Ook Christine en John, en Stevie en Lindsey zetten een punt achter hun relatie. Al deze misère inspireerde tot de nummer 1-hit Go Your Own Way.

Bezig baasje
In 2003 verscheen Fleetwood Mac's laatste studioalbum Say You Will. Naast zijn werk met Fleetwood Mac, hield Mick zich ook bezig met een aantal soloprojecten. Zo richtte hij de band Mick Fleetwood's Zoo op en nam een aantal solo albums op, waarvan Blue Again! uit 2008 het meeste recent is. Naast muziek maken, schreef Mick een aantal boeken, studeerde hij voor vinoloog, en had hij een aantal kleine rolletjes in film en televisie. Onlangs werd bekend dat Mick opnieuw gaat touren met Fleetwood Mac. 

Wist je dat, Mick...

  • het enige bandlid is uit de originele setting van Fleetwood Mac.
  • viermaal getrouwd is (2x Jenny Boyd, Sara Recor en Lynn Frankler).
  • vier kinderen heeft, twee met Jenny en een tweeling met Lynn.
  • zijn zus actrice Susan Fleetwood is, die in 1995 overleed aan de gevolgen van kanker.
  • en Fleetwood Mac in 1998 opgenomen werden in de Rock 'n Roll Hall Of Fame.
  • een bar heeft op Hawaï, genaamd Fleetwood's. 


Mick Fleetwood is op dezelfde dag jarig als John Illsley, Stevie Ann en Curt Smith. 

Eerste hit:

Need Your Love So Bad - Fleetwood Mac (1968, 21 weken)

Grootste hit:

Albatross - Fleetwood Mac (1969, 21 weken)

Kleinste hit:

Family Man - Fleetwood Mac (1987, 3 weken)

Laatste hit:

Save Me - Fleetwood Mac (1990, 8 weken)

(Foto: BSR Agency)