Jarig: Macklemore

- Jarig

Macklemore 2018

Zijn eerste Top 40-hit kwam meteen op nummer 1 binnen. Dit was het begin van een glorious carrière.

Ben Haggerty (19 juni, 1983), artiestennaam Macklemore, is geboren in Seattle te Amerika. Op 6-jarige leeftijd maakt Ben voor het eerst kennis met hiphop via de groep Digital Underground. Hij is op slag hooked. Geïnspireerd door hiphoplegendes als Talib Kweli, Nas en Wu-Tang Clan gaat hij vanaf zijn vijftiende zelf teksten schrijven. Rap is voor Ben meer dan een uitlaatklep. Hij wil jongeren via zijn muziek inspireren, wat hij doet door muziekworkshops in jeugdinrichtingen te organiseren.

Professor Macklemore
Voor een kunstproject op de middelbareschool start Haggerty een hiphopgroep genaamd Elevated Elements. Hij noemt zichzelf Professor Macklemore en brengt met de groep in 2000 de EP Progress uit. Vijf jaar later volgt zijn eerste solo album The Language Of My World. Kort hierop leert hij producer Ryan Lewis kennen. De twee worden beste vrienden. Ryan werkt een tijdje voor Macklemore als promo fotograaf voordat hij zijn vaste producer wordt.

Overladen met Grammy's
In 2011 brengen Macklemore & Ryan Lewis de single Can’t Hold Us uit, maar pas twee jaar later breken ze met Thrift Shop wereldwijd door. De track is afkomstig van het debuutalbum van het duo, The Heist. Thrift Shop bereikt de eerste plaats van de Top 40 en de re-release van Can’t Hold Us schopt het tot de vierde plek. Ook opvolgers Same Love (#13) en Downtown (#35) weten de hitlijst te behalen. Het duo wint in totaal 4 Grammy's, waaronder beste rap-album (Heist), beste nieuwe artiest, beste song en beste rap optreden (Thrift Shop). 

Op eigen benen
In juni van 2017 maakt Macklemore bekend dat Ryan Lewis en Macklemore een pauze hebben ingelast. Dat moment gaat vergezeld van een solo release van de rapper. De track Glorious, een samenwerking met Skylar Grey, maakt het tot plek 31. Later in 2017 verschijnt Gemini, zijn tweede soloalbum. Momenteel staat Macklemore met de single These Days, een collab met Rudimental, Jess Glynne en Dan Caplen, in de Top 40.

Familieman
Macklemore is getrouwd met Tricia Davis. Samen hebben ze twee dochters: Sloane Ava Simone en Colette Koala. Voor zijn oudste dochter schreef hij de track Growing Up (Sloane’s Song), waar ook Ed Sheeran op te horen is. 

Macklemore is op dezelfde dag geboren als Larry Dunn, Paula Abdul en Glennis Grace.

Toen Macklemore geboren werd stond The Shorts met Comment Ça Va op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator op onze homepage.

Eerste hit:

Thrift Shop - Macklemore & Ryan Lewis (2013, 27 weken)

Grootste hit:

Can't Hold Us - Macklemore & Ryan Lewis (2013, 28 weken)

Kleinste hit:

Downtown - Macklemore & Ryan Lewis ft. Eric Nally (2015, 2 weken)

Laatste hit:

These Days - Rudimental ft. Macklemore, Jess Glynne, Dan Caplen (2018, 17 weken)