Jarig: Lionel Richie

- Jarig

 Lionel Richie
Lionel Richie 2018

Wereldwijd heeft Lionel Richie meer dan 100 miljoen albums verkocht. Daarnaast heeft hij o.a. 5 Grammy Awards, een Oscar en een Golden Globe op de schoorsteen staan.

Lionel Richie (20 juni, 1949) werd geboren op de universiteitscampus in Tuskegee, waar hij ook opgroeide. In zijn jeugdjaren was hij een uitmuntende tennisspeler, wat hem een beurs opleverde aan hetzelfde Tuskee instituut. Richie wilde graag dominee worden, maar koos uiteindelijk toch voor een leven in de spotlight. 

The Commodores
In 1968 richt hij met studiegenoten de groep de Commodores op, waar hij de meeste liedjes voor schreef. Richie bleek vooral een talent voor ballads te hebben, wat de Commodores diverse hits in de jaren '70 opleverde, waarvan de single Three Times A Lady hun eerste en grootste hit vormde. Ook de door Lionel geschreven hits Sail On en Still belanden in de Top 40. Nadeel was wel dat hij het middelpunt werd van de groep, waardoor een tweedeling ontstond.

Duet met Diana
Begin jaren '80 schreef Richie de track Endless Love. De rest van de band had echter bezwaar tegen het nummer. Ze weerden en het van volgende Commodores-album en dus nam Lionel de single samen met Diana Ross op. Endless Love werd een groot succes en Richie besloot de Commodores te verlaten om zich fulltime op zijn solo carrière te richten. 

Superster status 
Zijn debuutalbum als soloartiest was gevuld met liedjes die hij bij de Commodores niet kon uitbrengen. De plaat werd een van de best verkopende albums van 1982 en de track You Are leverde hem zijn tweede solo Top 40-notering op. Als klap op de vuurpijl werd hij ook nog eens voor het nummer Truly onderscheiden met zijn eerste Grammy Award. Een jaar later komt zijn tweede album uit: Can’t Slow Down. Vijf van de acht track op het album belanden in de Nederlandse hitlijst en met Hello en All Night Long scoort Richie een nummer 1-hit. Voor zijn tweede album ontvangt de zanger zelfs twee Grammy Awards wat hem de status van superster oplevert.

We Are The World
Samen met andere superster Michael Jackson schrijft Richie in 1985 de single We Are The World, dat voor het goede doel USA for Africa wordt opgenomen. Hiervoor wordt hij door Harvard University beloond met de Peter J. Gomes Humanitarian Award. Ritchie's derde album Dancing On The Ceiling uit 1986 is wederom een groot succes met o.a. hits als Say You, Say Me, Love Will Conquer Us All en Dancing On The Ceiling.  

Succes na diep dal
In 1987 gaat de zanger privé door een diep dal. Een scheiding, zieke vader en een keelaandoening zorgen ervoor dat hij zichzelf tijdelijk terugtrekt uit de muziek. Met het verzamelalbum Back To Front maakt hij in 1992 een comeback. Het albym staat in Nederland maar liefst 11 weken op nummer 1 en de single My Destiny beland op de tweede plek. Hierna volgen nog meerdere albums en hits, waaronder Angel en Don't Wanna Loose You.

In 2008 verkoopt Richie met de Symphonica in Rosso-concerten viermaal het GelreDome uit met gastoptredens van o.a. Candy Dulfer, Alain Clark en Trijntje Oosterhuis. Met laatstgenoemde scoort Richie met hun het duet Face In The Crowd zijn laatste en 18e hit in de Top 40. In 2017 werd bekend gemaakt dat Richie een van de juryleden wordt bij de talentenjacht American Idol. 

De zanger is tweemaal getrouwd geweest en heeft drie kinderen: Miles Brockman, Sofia Richie en Nicole Richie. Naast Lionel Richie mogen ook Brian Wilson, Nicole Kidman en Sage The Gemini vandaag kaarsjes uitblazen. 

Eerste hit:

Three Times A Lady - Commodores (1978, 12 weken)

Grootste hit:

Say You, Say Me - Lionel Richie (1985, 13 weken)

Kleinste hit:

Don't Wanna Loose You - Lionel Richie (1996, 3 weken)

Laatste hit:

Face In The Crowd - Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis (2008, 12 weken)

(Foto: BSR Agency)