Jarig: Lily Allen

- Jarig

 Lily Allen
Lily Allen

Haar grootste hit in de Top 40 heeft niet de meest feestelijke titel. Maar met één vinger kun je heel veel duidelijk maken, zo moet ze gedacht hebben…

Lily Rose Cooper wordt op 2 mei 1985 geboren in Hammersmith, Londen. Als haar vader het gezin verlaat komt ze te wonen in Islington waar ze een vriendschap krijgt met Joe Strummer, gitarist van The Clash. Haar schooltijd verloopt verre van goed en geregeld wordt ze weggestuurd omdat ze rookte of dronk.

Op Ibiza komt ze in contact met George Lamb en dankzij de reputatie van haar vader, Keith Allen was zanger en acteur, kreeg ze in 2002 een contract bij London Records. Daar schrijft ze verschillende nummers tot ze in 2005 een aanbod krijgt van Regal Recordings een album te maken. Dat jaar plaatst ze een aantal nummers op MySpace en vanwege de grote vraag worden er wat singles van LDN geperst. Ook verschijnen er een tweetal mixtapes.

Met Greg Kurstin en Mark Ronson maakt ze haar debuutalbum Alright Still dat in juli van 2006 verschijnt. Van dat album wordt Smile haar Top 40-debuut en meteen een top 10-hit. Sinds 2007 heeft ze een relatie met Ed Simons (Chemical Brothers) en in december maakt ze bekend in verwachting te zijn. Uiteindelijk krijgt ze een maand na dat ze haar zwangerschap deelde met de wereld een miskraam. De relatie met Simons loopt niet veel later op de klippen.

 In 2009 komt er een tweede album dat ze opnieuw met Kurstin maakt, It’s Not Me, It’s You. Het album komt van niets op 1 in de Britse albumlijst. Vier nummers weten de Top 40 te bereiken waarbij Fuck You vier weken op nummer 3 komt te staan.

Lily Allen krijgt een relatie met Sam Cooper en opnieuw raakt ze zwanger. Dat kindje wordt na een draagtijd van zeven maanden dood geboren. Op 11 juni 2011 geeft ze aan Sam haar ja-woord. Later in 2011 wordt een dochter geboren als ze in 2013 ook een zoon krijgt met Sam.

In 2012 laat ze de naam Lily Allen voor wat het is als ze met P!nk, onder haar echte naam Lily Rose Cooper, het nummer True Love opneemt. Die single komt in 2013 in de Top 40 en is haar tweede Alarmschijf. Haar derde album, Sheezus, verschijnt in het voorjaar van 2014 met daarop haar voorlopig laatste Top 40-succes Hard Out Here.

Inmiddels is duidelijk dat Allen een identiteitscrisis heeft. Ze heeft geen plezier meer in het maken van muziek, de mensen in de industrie en ook kan ze zich niet vinden in wat haar fans van haar verwachten.

Op 8 juni moet het vierde studioalbum van Lily Allen verschijnen. Eerder in 2018 bracht ze als voorloper de single Trigger Bang (met Giggs) uit. Het zal het eerste album zijn dat Allen niet met Greg Kurstin maakt. 

Lily Allen viert haar verjaardag op dezelfde dag als Lou Gramm (Foreigner), Joe Callis (The Human League) en Prescott Niles (The Knack).

Eerste hit:
SMILE- lily allen (2006)

 

Grootste hit:
FUCK YOU- lily allen (2009)

 

Kleinste en laatste hit:
HARD OUT HERE- lily allen (2013)