Jarig: Jason Mraz

- Jarig

 Jason Mraz
Jason Mraz 2018

Van koffietentjes tot uitverkochte podia en Grammy's: de carrière van Jason Mraz is er een waar velen van dromen.

Jason Thomas Mraz (23 juni 1977) is een Amerikaanse singer-songwriter uit Mechanicsville, Virginia. Hij verwierf bekendheid met zijn koffietent optredens in San Diego. Ruim drie jaar bracht Mraz onder het genot van de versgeroosterde bonen in Java Joe's zijn liedjes ten gehore. In 2001 bracht Jason Mraz het akoestische album Live at Java Joe's uit. Op de plaat stonden nummers die Jason later opnieuw zou uitbrengen, waaronder 1000 Things en You And I Both.

Voorprogramma Rolling Stones
Een jaar later releaste Mraz zijn eerste studioalbum, getiteld Waiting For My Rocket To Come. De single The Remedy (I Will Not Worry) leverde Mraz zijn eerste notering in de Tipparade op. Het liedje werd geïnspireerd door een vriend van Jason, die gediagnostiseerd was met kanker. In 2005 kwam studioalbum nummer 2 uit: Mr. A-Z. Het was een groot succes in Amerika en wat volgde was een jaar vol hoogtepunten. Zo ontving Mraz een Grammy nominatie, ging hij op tour, verzorgde hij de soundtrack voor de serie Ugly Betty en opende hij shows voor o.a. Alanis Morissette, James Blunt en The Rolling Stones.

Grammy winnaar
Maar het grote succes kwam pas op zijn derde studioalbum: We Sing. We Dance. We Steal Things (2008). Met zijn single I'm Yours katapuleerde Mraz zich naar sterrenstatus. De single staat maar liefst 24 weken in de Top 40. Ook opvolgers Lucky (met Colbie Caillat) en Make It Mine bereiken de top 10. In 2010 ontvangt Jason Mraz twee Grammy's voor beste mannelijk popartiest en beste pop samenwerking. 

Geef niet op
Love Is A Four Letter Word (2012) is opnieuw een schot in de roos. De track I Won’t Give Up wordt zijn grootste hit tot dusver en behaalt zelfs de top 3. In 2014 scoort Mraz met Rough Water zijn zesde Top 40-hit, een samenwerking met rapper Travie McCoy. Later dat jaar komt album nummer vijf Yes! uit, met daarop Hello, You Beautiful Thing dat blijft steken in de Tipparade. 

Musical man
Vorig jaar was Jason samen met zangeres Sara Bareilles te zien in de Broadway musical Waitress. Hij nam een half jaar lang de rol van Dr. Pomatter voor zijn rekening. Voor Sara en Mraz was het een weerzien van vrienden. Eerder was Jason al te horen op Sara's singles Bad Idea en You Matter To Me. Op 27 april debuteerde Mraz zijn nieuwe single Have It All, dat hij schreef na zijn ontmoeting met een boeddhistische monnik in Myanmar. 

Oktober 2015 verklapte Mraz op Facebook dat hij in het geheim getrouwd is met vriendin Christina (Tina) Carano. Samen met haar runt hij een advocado boederij in Californië. 

Wist je dat, Jason...

  • Van Tsjechische en Slowakaanse afkomst is.
  • Zijn achternaam Mraz in het Tjechisch 'vorst' betekent.
  • Op de middelbare school cheerleader was.
  • Een vegan is en voornamelijk rauw voedsel eet.
  • De eigenaar van een veganistisch restaurant in LA is.
  • In zijn vrije tijd het liefste surft, fotografeert of yoga beoefend.

Jason Mraz deelt zijn verjaardag met Richard Coles, Duffy en KT Tunstall. Toen Jason werd geboren, stond Boney M met Ma Baker op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator op onze homepage.

Eerste hit: 

I'm Yours - Jaso Mraz (2008, 24 weken)

Grootste hit:

I Won't Give Up (2012, 24 weken)

Kleinste en laatste hit:

Rough Water - Travie McCoy ft. Jason Mraz (2013, 2 weken)

(Foto: BSR Agency)