Jarig: Iggy Azalea

- Jarig

 Iggy Azalea
Iggy Azalea

In 2014 scoorde ze aan de lopende band hits. Daarna wordt het stil rondom de Australische rapper en concullega van Nicki Minaj. 

Amethyst Amelia Kelly (7 juni 1990), beter bekend als Iggy Azalea, is een rapper uit Sydney, Australië. Toen Iggy elf jaar oud was hoorde ze Tupac’s Baby Do Not Cry. Ze was hooked. Vanaf dat moment draait haar leven om hiphop.

Net als TLC
Op 14-jarige leeftijd begon Iggy zelf met rappen. Samen met twee buurmeisjes vormde ze een groep. “We wilden net als TLC zijn”, aldus Azalea. “Ik was dan Left Eye.” Maar waar Iggy droomde van een carrière als rapper in Amerika, namen de andere twee het niet zo serieus. Met 16 jaar stapte Azalea uit de groep, stopte met school en vertrok naar Amerika. Thuis vertelde ze dat ze met een vriend op vakantie ging, maar eenmaal in USA belt ze haar ouders om te vertellen dat ze voorlopig niet thuiskwam.

Voorprogramma van Beyoncé
Hierop volgt vijf jaar heen en weer tussen Amerika en Australië. Ondertussen probeert Iggy naam te vestigen als rapper. Zo werkte ze samen met rapper T.I en nam ze de track Beat Down op met Steve Aoki. (8 weken in de Tipparade) Al snel wordt Azalea gevraagd om het voorprogramma van o.a. Rita Ora, Nas en Beyoncé te vullen. Maar het grote succes, dat bleef uit.  

Drie hits in één jaar
In 2014 scoorde Iggy eindelijk haar eerste hit met de single Fancy, een samenwerking met Charli XCX. Na Fancy weet de rapper nog tweemaal de hitlijst te bereiken. Haar track Problem met Ariana Grande staat maar liefst 22 weken in de lijst en ook Black Widow, een collab met Rita Ora, bereikt de Top 40. Twee maanden na de eerste hit komt haar langverwachte debuutalbum The New Classic uit, dat een American Music Award wint en een Grammy nominatie ontvangt.

Hiatus
Iggy wordt op handen gedragen. Met al dit succes wil de rapper graag zo snel mogelijk haar tweede album uitbrengen. Maar door een writersblock en een platenmaatschappij die keer op keer de releasedatum uitstelt, blijft het vervolg op The New Classic uit. Wanneer in 2016 ook nog naar buitenkomt dat Iggy's verloofde haar bedrogen heeft, is de maat vol. De rapper neemt een hiatus. Begin dit 2018 is Azalea terug met haar nieuwe single Savior, een collab met Quavo. Momenteel is ze op tour met Demi Lovato. 

Model
Naast rappen verdient de Australische ook een aardig zakcentje met haar looks. Zo heeft Iggy model gestaan voor campagnes van jeansmerk Levi’s en Forever 21. De rapper staat bekend om haar ronde vormen als zijn die niet allemaal au naturel. In een interview met Vogue maakte Azalea bekend dat ze een boobjob en nose job heeft ondergaan.

Wist je dat, Iggy…

  •  Afstamt van de Aboriginals.
  • Haar artiestennaam is een combinatie van haar eerste hond (Iggy) en de straat waar ze opgroeide (Azalea Street)
  • Haar eigen productiebedrijfje heeft, genaamd Azalea Street Productions.
  • Een van de juryleden was van het achtste seizoen The X Factor Australia.
  • Te zien was in de film Furious 7 (Deel 7 van de Fast and the Furious).

Eerste hit:

Fancy - Iggy Azalea ft. Charli XCX (2014, 8 weken)

Grootste hit:

Problem - Ariana Grande ft. Iggy Azalea (2014, 22 weken)

Laatste hit:

Black Widow - Iggy Azalea ft. Rita Ora (2014, 14 weken)

(Foto: BSR Agency)