Jarig: Guus Meeuwis

- Jarig

 Guus Meeuwis
Jarig: Guus Meeuwis

Achter Marco Borsato en Jan Smit is Guus Meeuwis de derde Nederlander die de meeste weken op nummer 1 in de Top 40 heeft doorgebracht.

Guus Meeuwis wordt op 23 maart 1972 geboren in het klooster van Mariahout. Tijdens zijn rechtenstudie aan de universiteit van Tilburg doet hij namens het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof mee aan het AHC Studentensongfestival in Leiden. Daar wint hij met het nummer Het Is Een Nacht… horen. Dat nummer schreef hij voor zijn vriendin Valérie. Willem van Schijndel ziet de prestatie van Guus Meeuwis en Vagant, vernoemd naar het favoriete studentencafé van Guus en zijn vrienden, en regelt een platencontract.

In 1995 weet Het Is Een Nacht… (Levensecht) de Top 40 te bereiken en daar de eerste plaats voor zeven weken te bezetten. De single weet het te schoppen tot de 40 grootste hits die ons land ooit heeft gekend. Ook de opvolger, Per Spoor (Kedeng Kedeng), wordt Alarmschijf en komt (voor vier weken) op de eerste plaats. Eind april 1996 verschijnt het debuutalbum van Guus Meeuwis & Vagant, Verbazing. Van het debuutalbum worden 200.000 exemplaren verkocht. Van het album komen ook de singles Zo Ver Weg en Verliefd Zijn.

In november van 1997 verschijnt het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant, Schilderij waaraan ook Han Kooreneef, Leo Driessen en Bart Peeters meeschrijven. Er volgen opnieuw drie Top 40-hits waarbij een twaalfde plek voor ’T Dondert En ’T Bliksemt het hoogst weet te komen. In 2001 volgt er nog een derde album met Vagant maar hits blijven uit. In 2001 stopt de samenwerking met de groep als Guus besluit solo verder te gaan bij een ander management.

In september 2002 verschijnt het eerste soloalbum van Meeuwis waarvan Brabant en Ik Wil Je in de Tipparade weten te komen. Brabant wordt zelfs voorgesteld als volkslied voor de provincie maar krijgt geen officieel vervolg. Inmiddels is hij dan getrouwd met Valérie met wie hij vier kinderen kreeg.

In 2005 scoort Guus Meeuwis opnieuw een nummer 1-hit met Geef Mij Je Angst, een cover van het nummer van André Hazes. Meeuwis nam het nummer op ter ere van het zilveren artiestenjubileum van de zanger en zong het opnieuw tijdens de afscheidsplechtigheid na het overleden van de zanger. De single stond zeven weken op de eerste plaats en werd de grootste hit van Guus Meeuwis. De single wordt later onderscheiden met een Edison. In het najaar van 2005 verschijnt Wijzer, het tweede soloalbum van de zanger, met de hits De Weg en Jouw Hand.

Voor het WK Voetbal in Duitsland (in 2006) schrijft hij samen met Ruud van Nistelrooij het nummer Ik Wil Dat Ons Land Juicht. Dat jaar geeft hij ook zijn eerste concertreeks Groots Met Een Zachte G. Later in 2006 krijgt Guus Meeuwis stemproblemen als er een poliep op zijn stembanden wordt geconstateerd.

In september van 2007 verschijnt het derde soloalbum Hemel Nr. 7 met als openingstrack Tranen Gelachen die de Top 40 voor twee weken weet aan te voeren. Proosten wordt zijn vijfde top 3-hit. NW8, dat in 2008 verschijnt, zorgt voor drie Top 40-hits maar geen van die hits weet de top 10 te bereiken.

In 2009 wordt het bedrijf dat onder meer de concerten van Guus Meeuwis organiseert, The Entertainment Group, failliet verklaard. De zanger begint zijn eigen bedrijf, Modestus Management. In 2010 verschijnt Schouder Aan Schouder, zijn duet met Marco Borsato, dat drie weken op nummer 2 in de Top 40 staat.

Vanaf 2011 is Guus Meeuwis één van de teamcaptains in het tv-programma Ik Hou Van Holland. Later in het jaar wordt hij onderscheiden als talent tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. Met Nergens Zonder Jou brengt Meeuwis opnieuw een duet uit, dit maal met Gers Pardoel, dat zijn twintigste Top 40-hit wordt.

Op 10 mei 2013 verschijnt het negende studioalbum van Guus Meeuwis, Het Kan Hier Zo Mooi Zijn. De titeltrack van dat album is ook meteen zijn laatste hit in de Top 40. Ook wordt hij in 2013 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2015 geeft hij een concert in de Royal Albert Hall in Londen, waarmee hij de eerste Nederlander is die daar een concert geeft. In 2016 organiseert hij een show in de Parijse Olympia.

In 2016 wordt Guus Meeuwis coach bij The Voice Of Holland waar hij voor één seizoen plaatsneemt in de draaistoelen als vervanger van Marco Borsato. Ook maakt hij bekend te zullen scheiden van zijn vrouw.

Op 18 mei van 2018 moet Geluk verschijnen en ook zal Meeuwis weer met een tournee langs de verschillende Nederlandse theaters touren.

Guus Meeuwis viert zijn verjaardag op dezelfde dag als Lee Towers, Chaka Khan en MOTi.

Eerste hit:
HET IS EEN NACHT… (LEVENSECHT)- guus meeuwis & vagant (1995)

 

Grootste hit:
GEEF MIJ JE ANGST- guus meeuwis (2005)

 

Kleinste hit:
VERLIEFD ZIJN- guus meeuwis & vagant (1997)

 

Laatste hit:
HET KAN HIER ZO MOOI ZIJN- guus meeuwis (2013)

 

(Foto: BSR Agency)