Jarig: Gerard Joling

- Jarig

 Gerard Joling
Gerard Joling

Met No More Bolero’s stond Gerard Joling elf weken bovenaan de Top 40.

Gerard Joling wordt op 29 april 1960 geboren in Alkmaar maar groeide op in Schagen. Als jonge twintiger deed hij zijn best iets in de muziekwereld voor elkaar te krijgen maar vooralsnog bleef dat toen beperkt tot rolletjes in clips van Earth & Fire en de Dolly Dots. Als hij in 1985 meedoet aan de Soundmixshow van Henny Huisman, waar hij uiteindelijk derde wordt, weet hij door te breken. Na de nummer 4-hit Love Is In Your Eyes staat hij later op nummer 1 met Ticket To The Tropics. In 1986 volgt er met Reach nog een top 1-hit. Van het gelijknamige album komt ook Spanish Heart in de Top 40.

In 1988 doet hij voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival. Tijdens de finale eindigt hij met Shangri-La op de negende plaats. Een jaar later staat hij met No More Bolero’s zes weken op de eerste plaats van de Top 40. Die track weet ook in verschillende Aziatische landen succesvol te worden.

In 1992 scoort hij met Can’t Take My Eyes Off You, een duet met Tatjana Simic en een remake van de hit van Boys Town Gang, zijn vijfde top 10-hit. In 1994 maakt hij voor het tv-programma Liefde Op Het Eerste Gezicht de titelsong. Daarmee is de eerste Nederlandstalige hit van de zanger ook een feit.

In 2004 geeft hij zijn eerste solo-concert in een uitverkochte Rotterdam Ahoy. Rond het concert wordt ook de realitysoap Only Joling uitgezonden. Een jaar later begint hij met Gordon en René Froger de Toppers. Vanaf 2005 geven die jaarlijks een concert in de Amsterdam Arena.

Met Maak Me Gek staat Gerard in 2007 op nummer 2. Later dat jaar scoort hij met Blijf Bij Mij, een postuum duet met André Hazes, zijn grootste hit. Het nummer staat 11 weken op nummer 1 en krijgt een plek bij de 120 grootste Top 40-hits aller tijden.

In 2008 stapt Gerard uit De Toppers als Jeroen van der Boom zijn vervanger wordt. Een jaar later maakt hij daar zijn rentree waarna De Toppers een viertal wordt. Inmiddels heeft hij dan met Het Is Nog Niet Voorbij en Ik Hou D’r Zo Van weer twee top 10-hits gescoord. In 2012 wordt Echte Vrienden, een duet met Jan Smit, zijn tiende top 10-hit in de Top 40. Mijn Liefde, een samenwerking met Jandino, is in 2013 zijn dertigste Top 40-succes. Dit jaar stond Joling in de aanloop naar het Carnaval met Dochter Van De Groenteboer in de Tipparade.

Naast zanger is Joling vooral ook entertainer. Zo was hij te zien bij Holiday On Ice, presenteerde hij het Shownieuws bij SBS6, zet hij zich in voor verschillende goede doelen (waaronder het Ouderenfonds) en doet hij verschillende presentatieklussen.

Eerste hit:
LOVE IS IN YOUR EYES- gerard joling (1985)

 

Grootste hit:
BLIJF BIJ MIJ- andré hazes & gerard joling (2007)

 

Kleinste hit:
TOGETHER AGAIN- gerard joling (1994)

 

Laatste hit:
MIJN LIEFDE- gerard joling & jandino (2013)