Jarig: Gavin James

- Jarig

 Gavin James
Gavin James 2018

The Book Of Love is door vele artiesten gecoverd. Na Peter Gabriel en The Mudlarks scoorde Gavin James er in 2015 een klein hitje mee.

Gavin Wigglesworth, beter bekend als Gavin James, wordt op 6 juli 1991 geboren in de hoofdstad van Ierland. James groeide op in een muzikaal huishouden. Met grootouders die opera zongen en een zus die in musicals speelde, was het dan ook geen verrassing dat Gavin voor de muziek koos. Als 8-jarig jongetje maakte hij zijn debuut als zanger in een rockband. De groep stopte er al snel mee, maar James bleef solo optreden.

Say hello
Rond zijn 21e trad hij als singer-songwriter op tijdens open mic-avonden. In 2013 debuteerde de Ier met de single 'Say Hello', die hij zonder label uitbracht. De single won een Meteor Chocie Award en werd zette James op de radar bij de platenlabels. Uiteindelijk tekent hij bij Sony in Europa en Capitol Records in Amerika. 

The Book of Love
Op 28 november 2014 verscheen het live-album Live at Whelans met daarop akoestische uitvoeringen van zowel eigen nummers als covers van oude nummers. Een van die covers is de single The Book of Love (origineel van The Magnetic Fields). De akoestische track wordt de 3FM megahit en al snel is de roodharige zanger niet meer van de Nederlandse radio af te slaan. The Book of Love belandt op de #35 plek in de Top 40. 

View this post on Instagram

📸 @yo_im_jo

A post shared by Gavin James (@gavinjameslive) on

Nervous
Het jaar daarop groeit Gavin uit tot een van de hotste nieuwe artiesten. Hij tourt met Kodaline en Tori Kelly, is de hit van het muziekfestival Eurosonic en opent shows voor Sam Smith en Ed Sheeran. Spotify roept hem uit tot Spotlight Artist of 2016 en zijn muziek wordt meer dan 250 miljoen keer gestreamd. Wanneer de Ierse dj Mark McCabe in 2016 zijn single Nervous (The Ooh Song) remixt, katapuleert James opnieuw de Top 40 in. 

Comeback kid
Dit jaar gaat Gavin James opnieuw voor succes. Zo stond hij op Coachella, speelt hij deze zomer op Lowlands en komt dit najaar zijn tweede studioalbum uit. De plaat, Only Ticket Home, staat vol met vrolijke liedjes en is luchtiger dan ooit. James heeft ook nog een verrassing in petto: "Er staat een nummer op waarop ik samenwerk met een bekende artiest. Wie? Dat hou ik nog even geheim."

View this post on Instagram

Ah sure ... #tryabigginger 😂

A post shared by Gavin James (@gavinjameslive) on

Gavin James deelt zijn verjaardag met Gordon, 50 cent en Jim Aasgier. Toen Gavin werd geboren stonden de Scorpions met Wind Of Change op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste en kleinste hit:

The Book Of Love - Gavin James (2015, 8 weken)

Grootste en laatste hit:

Nervous (The ooh Song) - Gavin James (2016, 24 weken)

(Foto: BSR Agency)