Jarig: Chris Martin

- Jarig

 Coldplay Chris Martin
Jarig: Chris Martin

Of er ooit nog een achtste Coldplay-album komt wil Chris Martin nog niet bevestigen. Vandaag snijdt hij een taart aan met daarop 41 kaarsjes.

Op 2 maart 1977 wordt Chris Martin geboren in het Engelse Whitestone. Aan de universiteit van Londen studeert hij af in Grieks en Latijn. Daar ontmoet hij ook Jonny Buckland, Guy Berryman en Will Champion met wie hij de groep Pectoralz, later Starfish en uiteindelijk, in 1998, Coldplay.

In 2000 verschijnt het debuutalbum van Coldplay, Parachutes. Van dat album komt Yellow in de Tipparade en weet Trouble nipt een bescheiden hit in de Top 40 te worden. Met A Rush Of Blood To The Head breekt de band wereldwijd door. Clocks staat in 2003 17 weken in de Top 40 en komt op nummer 2. In 2003 trouwt hij ook met actrice Gwyneth Paltrow. Met haar krijgt hij in 2004 dochter Apple Blythe Alison en in 2006 zoon Moses Bruce Anthony. In 2014 maken de twee bekend te gaan scheiden.

Van X&Y, hun derde album, is Talk afkomstig. De single wordt niet alleen Alarmschijf maar staat in 2006 ook 4 weken op de eerste plaats van de Top 40.

In 2008 verschijnt Viva La Vida Or Death And All His Friends. Viva La Vida wordt een dusdanig succes dat het 31 weken in de Top 40 staat, waarvan drie als lijstaanvoerder. De track komt terecht bij de 14 grootste hits die we ooit in ons land hebben gekend.

Album voor album groeit de status van de band en in 2011 weten ze met Mylo Xyloto opnieuw indruk te maken. Paradise is de meest succesvolle van vier hits van het album en bereikt dat jaar de top 3 vann de Top 40. Onder die hits zit ook Princess Of China, de eerste hit van de band waarop ze met een andere artiest samenwerken, Rihanna. Ook van album nummer 6, Ghost Stories, komen vier Top 40-noteringen waarbij A Sky Full Of Stars het grootste succes wordt.

In 2015 is A Head Full Of Dreams het zevende en voorlopig laatste album van Coldplay. Chris Martin laat in een aantal interviews vallen dat het getal magisch is en dat de cirkel daarmee compleet is. Of dat ook betekent dat er nooit een achtste album zal verschijnen is onduidelijk. Van de, wederom, vier hits van het album is Adventure Of A Lifetime de meest succesvolle.

In de zomer van 2017 verschijnt een ep van de band, Kaleidoscope met daarop ook hun 26e en laatste Top 40-succes Miracles (Someone Special).

Momenteel is Chris Martin te horen op Homesick van Dua Lipa. Zijn naam staat echter solo alleen gekoppeld aan een Top 40-hit van Kanye West (uit 2008), Homecoming.

Chris Martin viert zijn verjaardag op dezelfde dag als James Arthur, Becky G, Jon Bon Jovi en Wibi Sourjadi.

Eerste en kleinste hit:
TROUBLE- coldplay (2000)

 

Grootste hit:
VIVA LA VIDA- coldplay (2008)


Laatste hit:
MIRACLES (SOMEONE SPECIAL)- coldplay (2017)