Jarig: Andrew Ridgeley

- Jarig

 Wham!
Jarig: Andrew Ridgeley

Met Wham! werd Andrew Ridgeley een enorme wereldster. Vandaag is hij 55 jaar geworden.

Andrew werd op 26 januari 1963 geboren in het Engelse Windlesham en groeide op in Bushey. Op de lagere school ontmoette hij George Michael. De twee maakten thuis een demo die ze naar verschillende platenmaatschappijen stuurden. Dat resulteerde in een eerste album, Fantastic, dat op 9 juli 1983 werd uitgebracht door Wham! Van het album, dat bij Innervision werd uitgebracht, kwamen Young Guns (Go For It), Wham Rap!, Bad Boys en Club Tropicana in de Top 40.

In 1984 verscheen met Make It Big! Het tweede album van het duo, inmiddels bij CBS. Met Wake Me Up Before You Go-Go stonden Andrew en George twee weken op de eerste plek van de Top 40. Freedom en Everything She Wants bleven steken op een tweede plaats. Inmiddels waren de twee uitgegroeid tot supersterren en in april van 1985 hebben ze een primeur door als eerste westerse popgroep concerten te doen in China.

In 1986 verschijnt Music From The Edge Of Heaven wat het laatste album van de twee zou worden. Na I’m Your Man wordt The Edge Of Heaven dat jaar opnieuw een nummer 1-hit in de Top 40 maar is ook meteen hun laatste en negende hit een feit. Op 28 juni geven de twee hun afscheidsconcert in de Londense Wembley.

Na het stoppen met Wham woonde Ridgeley in Monaco waarna hij in de Verenigde Staten probeerde als acteur aan de slag te gaan. In 1990 keerde hij terug naar het Verenigd Koninkrijk. Bij die terugkeer brengt hij zijn enige solo-album Son of Albert uit. Van dat album weet Shake de Tipparade te bereiken. CBS besluit de plannen voor een tweede album in de koelkast te zetten.

In 1991 zien we Andrew weer even op het podium samen met George Michael tijdens Rock In Rio. In de tijd die volgt blijft Ridgeley vooral uit de schijnwerpers. Geregeld zijn er geruchten over een rentree van het duo maar die is er uiteindelijk nooit gekomen.

Andrew had een relatie met Keren Woodward van Bananarama. De twee gingen in november van 2017 uit elkaar.

Andrew Ridgeley is tegelijk jarig met onder meer Eddie vaan Halen, Norman Hassan (UB40), Jazzie B (Soul II Soul) en Anna Laciazio (Cock Robin).

Eerste hit:
YOUNG GUNS (GO FOR IT)- wham (1982)

Grootste hit: 
FREEDOM- wham! (1984)

Kleinste hit:
BAD BOYS- wham! (1983)

Laatste hit:
THE EDGE OF HEAVEN- wham! (1986)