Jarig: Alicia Keys

- Jarig

 Alicia Keys
Jarig: Alicia Keys

Inmiddels hebben we Alicia Keys al bijna 5 jaar niet meer in de Top 40 gezien. De Amerikaanse viert op 25 januari haar 37e verjaardag.

Op 25 januari 1981 wordt Alicia Augello Cook geboren in de New Yorkse wijk Manhattan. Haar moeder laat haar als kleuter al zang- en dansles nemen en als 7-jarige gaat ze klassiek piano studeren. Ze weet zich zo te ontwikkelen dat ze als 12-jarige mag gaan studeren aan de Professional Performing Arts School. Als Keys 16 is studeert ze daar af en inmiddels heeft ze al flink wat nummers geschreven.

Alicia krijgt de kans om aan de universiteit te studeren maar ze besluit haar kansen in de muziekindustrie te grijpen. Dat brengt haar op het kerstalbum van So So Def Recordings waar ze het nummer The Little Drummer Girl voor levert. In 1997 maakt ze voor de soundtrack bij Men In Black het nummer Dah Dee Dah (Sexy Thing).

Nadat ze een contract tekent bij J Records maakt ze nummers voor de films Shaft en Dr. Dolittle 2 voordat ze haar debuutalbum aflevert: Songs In A Minor. Dat album is een doorslaand succes waarop pop, klassiek, jazz en r&b worden samengebracht. Het album dat in juni van 2001 verschijnt knalt meteen naar de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst en wereldwijd gaan er 12 miljoen exemplaren van het album over de toonbank. Van het album weet ook Fallin’ ons land te bereiken. De track van Keys staat vier weken op de eerste plaats en wordt door Radio 538 uitgeroepen tot Alarmschijf. Dat gebeurt een half jaar later ook met de opvolger A Woman’s Worth. Begin 2002 wint Alicia Keys vijf Grammy Awards, waaronder die voor beste nieuwkomer. Keys is, na Lauryn Hill, de tweede vrouw ooit die op één avond vijf onderscheidingen in ontvangst mag nemen. Dat najaar maakt ze met Eve de track Gangsta Lovin’ waarmee ze een andere kant van haar muzikale scala laat horen. Ook verschijnt dan Girlfriend nog als derde single van haar debuutalbum.

In 2003 is The Diary Of Alicia Keys haar tweede album en opnieuw komt ze binnen op de eerste plek van de Amerikaanse albumlijst. Met You Don’t Know My Name, If I Ain’t Got You, Karma en Diary volgen vier Top 40-hits van het album waar ze tussendoor ook te horen is op My Boo, de top 5-hit van Usher uit 2004. In de zomer van 2005 brengt ze haar MTV Unplugged-sessie.

Dat Alicia Keys meer in haar mars heeft blijkt als ze haar eigen muziekstudio opent en haar eerste stappen in de acteerwereld zet met een rol in Smokin’ Aces (met ook Andy Garcia en Ben Affleck). Eind 2007 is As I Am, haar derde studioalbum, een feit en ook dat album komt van niets op 1 in de Verenigde Staten. No One, Like You’ll Never See Me Again, Teenage Love Affair en Superwoman zijn opnieuw vier Top 40-hits van een album voor Alicia Keys.

Met haar vierde album The Element Of Freedom mist ze nipt een binnenkomst op de eerste plaats in de V.S. Na Doesn’t Mean Anything wordt Empire State Of Mind haar grootste succes in ons land. De single, in de uitvoering met met Jay-Z, staat vier weken op nummer 2 in de Top 40.

In 2012 weet alleen de titelsong van haar vijfde album, Girl On Fire, de Top 40 te bereiken. Het is ook meteen het laatste (en 18e) wapenfeit van de zangeres in de lijst. Ze besluit het daarna ook wat rustiger aan te doen. In 2016 wordt ze coach in de Amerikaanse The Voice.

In de zomer van 2017 maakt ze bekend te werken aan een nieuw studioalbum als opvolger van Here dat in november van 2016 verscheen maar niet heel succesvol werd.

Tegelijk met Alicia Keys blazen ook Suzanne Klemann (Loïs Lane), Thomas Berge en Calum Scott (5 Seconds Of Summer) weer een kaarsje meer uit.

Eerste hit:
FALLIN’- alicia keys (2001)

Grootste hit:
EMPIRE STATE OF MIND- jay-z & alicia keys (2009)

 

Kleinste hit: 
DIARY- alicia keys feat. tony! toni! toné! (2005)

Laatste hit:
GIRL ON FIRE- alicia keys (2012)