Jarig: Adele

- Jarig

 Adele
Adele

In het rijtje van meest succesvolle Britse zangeressen heeft Adele zich in no-time weten op te werken naar de eerste plaats.

Adele Laurie Adkins wordt op 5 mei 1988 geboren in het Engelse Tottenham. Al op jonge leeftijd is duidelijk dat Adele een enorme passie heeft voor zingen en zo laat ze ooit weten dat ze op haar zesde voor het laatst een boek heeft gelezen, Matilda (van Roald Dahl). Het was dan ook voordehand liggend dat Adele een muziekstudie zou volgen. In 2006 studeert ze af aan de BRIT School For Performing Arts waar ze in de klas zat met Leona Lewis en Jessie J.

Nadat een aantal demo’s van Adele op Myspace komen wordt ze gebeld door XL Recordings die haar een aanbod doet. Omdat Adele alleen het platenlabel Virgin kent twijfelt ze aan de juistheid. Als XL Records Jonathan Dickins naar voren schuift raakt Adele overtuigd. Dickins is de manager van Jamie T en Adele is groot fan van de Brutse singer-songwriter. Nadat ze Jack Penate helpt bij het nummer My Yvonne voor zijn de uutalbum gaat ze aan de slag met eigen muziek. Hometown Glory, dat in 2007 verschijnt, wordt haar doorbraak. Op 28 januari 2008 verschijnt haar debuutalbum, 19.

Niet veel later maakt ze met Chasing Pavements haar debuut in de Top 40. Van het album komen ook Cold Shoulder, Make You Feel My Love en Hometown Glory in de Top 40 terecht. Inmiddels had Adele ook een korte tournee door de Verenigde Staten gedaan. Een tweede serie concerten in de V.S. schrapt ze omdat ze, zo bleek later, bij een voormalig vriendje wilde zijn. In die tijd dronk Adele veel te veel en was ze bang voor heimwee als ze te ver van Londen zou zijn. Als ze in oktober van 2008 te zien is bij Saturday Night Live waar op die avond ook Sarah Palin te gast is zien 17 miljoen Amerikanen de kwaliteiten van de Britse en is ook in de Verenigde Staten haar doorbraak een feit. In 2009 wordt ze onderscheiden met een Grammy Award als beste nieuwkomer.

Kort voor de release van haar tweede album (21) komt Rolling In The Deep eind 2010 de Top 40 binnen. Het zou haar grootste succes in ons land worden en de lijst voor 7 weken aanvoeren. Ook Set Fire To The Rain werd een nummer 1-hit met van het album 21 ook nog Rumour Has It, Turning Tables en Someone Like You als Top 40-hits. De vele optredens eisen ook hun tol… in november van 2011 wordt ze geopereerd aan bloedingen op haar stembanden. In februari 2012 keert ze tijdens de Grammy Awards terug. Daar wordt ze, na Beyoncé, de tweede vrouw in de geschiedenis die op één avond zes onderscheidingen in de wacht weet te slepen.

Voor de James Bond-film Skyfall zingt ze het thema en niet veel later is die titelsong haar derde nummer 1-hit in de Top 40. Het nummer wordt onderscheiden met een Golden Globe en een Oscar. In april van 2012 maakt ze bekend een tijdje afstand van de muziek te nemen. Op 19 oktober bevalt Adele van Angelo.

Op 22 oktober 2015 maakt ze bekend dat er een nieuw album komt met de titel 25. Een dag later wordt Hello als voorloper van dat album uitgebracht. Het nummer is geproduceerd en mede-geschreven door Greg Kurstin die daarmee zijn grote doorbraak als schrijver beleefde. De track wordt niet alleen Alarmschijf maar staat in no-time voor vijf weken bovenaan de Top 40. Dat bleef wel de enige top 10-hit van het album waar When We Were Young, Send My Love (To Your New Lover) en Water Under The Bridge) haar reeks van 14 opeenvolgende Top 40-hits completeren.

Op 29 februari 2016 begint Adele een nieuwe wereldtournee, haar derde met totaal 121 concerten. In juni van dat jaar zien ruim 50.000 bezoekers haar show tijdens vier uitverkochte avonden in de Ziggo Dome. Tijdens een concert in Australië laat ze zich ontvallen dat ze getrouwd is met Simon Konechki met wie ze sinds 2011 een relatie heeft en met wie ze in 2012 zoon Angelo kreeg. Vanaf 28 juni 2017 wil Adele haar concertserie afsluiten met vier shows in het Londense Wembley. Ze haalt de eindstreep echter niet want vanwege beschadigde stembanden moet ze, tot haar grote verdriet, haar laatste twee concerten schrappen.

In de prijzenkast van Adele staan inmiddels 136 grote prijzen, waaronder een Oscar, 9 BRIT Awards, 15 Grammy Awards en 3 Ivor Novello Awards.

Adele heeft laten weten tijd te willen hebben voor haar gezin en plannen voor nieuwe muziek en concerten zijn er voorlopig niet.

Adele is op dezelfde dag jarig als Maggie MacNeal, Burak Yeter en Chris Brown.

Eerste hit:
CHASING PAVEMENTS- adele (2008)

 

Grootste hit:
ROLLING IN THE DEEP- adele (2010)

 

Kleinste hit: 
HOMETOWN GLORY- adele (2009)

 

Laatste hit:
WATER UNDER THE BRIDGE- adele (2016)

(Foto: BSR Agency)