Jarig: Adam Lambert

- Jarig

 Adam Lambert
Jarig: Adam Lambert

Adam Lambert verkocht wereldwijd al dik 5 miljoen singles en viert vandaag zijn 36e verjaardag.

Adam Lambert wordt op 29 januari 1982 geboren in Indianapolis maar al snel komt hij met het gezin in San Diego te wonen. Al op jonge leeftijd is hij actief met acteren en zingen. In 2000 gaat hij studeren aan de universiteit van Fullerton maar na vijf weken houdt hij het voor gezien om zijn ambities in de entertainmentwereld na te jagen.

Dat lukt tot op zekere hoogte als hij maandenlang meevaart op een cruiseschip waar hij gasten mag entertainen. In de jaren die volgen krijgt hij verschillende rollen in de musicalwereld. Ook is hij kortstondig de leadzanger van de groep The Citizen Vein.

In 2009 besluit hij zijn kansen te bekijken in het achtste seizoen van American Idol waar hij het in de finale, eind mei, moet afleggen tegen winnaar Kris Allen. In november verschijnt zijn debuutalbum For Your Entertainment dat meteen op de derde plek van de Amerikaanse albumlijst terecht weet te komen. Op 22 november speelt Adam tijdens de American Music Awards For Your Entertainment. Tijdens dat optreden zoende hij een mannelijke bassist en greep hij een ander lid van de band in zijn kruis. Lambert had zichzelf daarmee, ook vanwege alle kritiek, ‘talk-of-the-town’ gemaakt. Het optreden dat drie dagen later gepland stond bij Good Morning America werd geannuleerd. “We zijn in 2009. Ik wilde niemand boos maken maar wel vrijheid van expressie en artistieke vrijheid promoten”, zo liet hij achteraf weten.

Ook in Nederland scoort Lambert in 2010 een hit met Whataya Want From Me. De track waaraan ook P!nk mee heeft geschreven werd door Radio 538 wordt uitgeroepen tot Alarmschijf en wist later de zevende plek in de Top 40 weet te bereiken. Opvolger If I Had You bleef steken in de Tipparade. Eind november, bijna een jaar na de release vanzijn debuutalbum, geeft hij een concert in de Amsterdamse Paradiso in het kader van zijn Glam Nation-tournee die uiteindelijk 113 shows telde.

In 2011 vergezelt hij Queen op het podium tijdens de MTV Europe Music Awards waar de Britse band wordt onderscheiden met een Global Icon Award. In 2012 en 2013 treedt hij meerdere keren op met Queen.

In mei 2012 verschijnt het album, iets later dan de bedoeling, zijn tweede album Trespassing. Een week na de release komt het binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. In ons land staat alleen Better Than I Know Myself in de Tipparade.

In 2014 start de tour Queen + Adam Lambert die uiteindelijk 35 optredens brengt. De tour krijgt in 2015 een vervolg met shows in Europa en Zuid-Amerika. In juni van dat jaar verschijnt The Original High als zijn derde studioalbum. Ghost Town groeit uit tot zijn grootste hit in ons land en ook Another Lonely Night weet de Top 40 te bereiken.

Tijdens de finale van American Idol in 2016 komt hij met een nieuwe single, Welcome To The Show.  Sinds 23 juni 2017 touren Queen + Adam Lambert over de wereld met 62 concerten. Op 13 november werd de Ziggo Dome aangedaan.  

Eerste hit:
WHATAYA WANT FROM ME- adam lambert (2010)

Grootste hit:
GHOST TOWN- adam lambert (2015)

Laatste en kleinste hit:
ANOTHER LONELY NIGHT- adam lambert (2015)

(Foto: BSR Agency)