Top 40: Zoutelande voor de derde week op 1

- Hitlijsten

 Dua Lipa Maan Ronnie Flex Geike Arnaert BLØF Demi Lovato Luis Fonsi Young Thug Camila Cabello Chivv Yung Felix Kraantje Pappie Bizzey Marshmello Selena Gomez Eminem Ed Sheeran
Top 40: Zoutelande voor de derde week op 1

Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert staat ook deze week weer bovenaan de Top 40. Net als vorige week bestaat de top 2 uit Nederlandstalige hits en dat is het bijzonder.

We zouden het bijna vergeten, maar dat is wel lang geleden. We moeten namelijk terug naar november van 2007, dik tien jaar geleden, toen ‘onze taal’ die plekken wist te bezetten. Dan Volg Je Haar Benen van Jan Smit en Alles Is Liefde van BLØF stonden toen op 1 en 2.


Blijf Bij Mij wéér op 2

De Nederlands-Belgische combi weet het vooral in airplay een stuk beter te doen, dan Blijf Bij Mij van Ronnie Flex en Maan. Daardoor staat de track deze week voor de zesde week op nummer 2. In de geschiedenis van de Top 40 evenaren ze daarmee het ‘record’ van Nederlandstalige hits die zo lang op 2 stonden zonder de lijst aan te voeren. Dat deed Daar Gaat Ze (van Clouseau) in 1990 namelijk ook zes keer.


Twee Nederlandstalige hits stonden vaker op nummer 2, te weten Jij Bent Zo (Jeroen van der Boom, totaal 9 keer) en Heb Je Even Voor Mij (Frans Bauer, totaal 7 keer). Die wisten tracks wisten wel die felbegeerde eerste plek in de Top 40 te bereiken.

Dua Lipa's Homesick naar 3
Dua Lipa stond zes keer in de Top 40 en wist al die zes hits in de top 10 te krijgen. Vanaf deze week is Homesick haar derde top 3-notering in de lijst en daarmee eveaart ze de eerdere prestaties van haar vrouwelijke landgenoten Mary Hopkin en Kim Wilde die dat aantal ook wisten te bereiken. Slechts één Britse vrouw stond vaker in de top 3: Adele. Die wist het drietal Hopkin, Wilde en Lipa met twee keer dat aantal te overtreffen: zes keer in de top 3.


Zakkers, stijgers, dalers en zittenblijvers

Perfect van Ed Sheeran daalt deze week van 3 naar 4, terwijl Ja! van Bizzey, Kraantje Pappie, Chivv en Yung Felix op 5 blijft staan. Ook Havana van Camila Cabello en Young Thug blijft plakken, maar dan op 6. Wolves van Selena Gomez en Marshmello leek op de weg terug, maar stijgt toch nog van 8 naar 7. River van Eminem en Ed Sheeran bewandelt de andere weg en staat nu op 8.


Luis Fonsi en Demi lovato blijven stijgen
Na binnenkomst op nummer 36 (op 30 december) zitten Luis Fonsi en Demi Lovato tot nu toe iedere week in de lift. Voor de zevende keer stijgen ze weer en daardoor komt Échame La Culpa nu in de top 10 terecht. De track gaat van 11 naar 9.


Zo lang blijven klimmen is bijzonder maar niet uniek… in de historie van de Top 40 was er één hit die zelfs 11 weken steeds iedere week winst wist te pakken: Ajax Is Kampioen (van Danny Lukassen, Flair en de Ajax Supportersclub). Recent had ook New Rules (van Dua Lipa) zo’n lange klimserie van 9 onafgebroken weken en dat bracht haar zelfs op de eerste plek. Er zijn dus nog mogelijkheden voor Fonsi en Lovato.


Vijfde top 10-hit voor Drake

Na Hotline Bling, Work, One Dance en Fake Love scoort Drake deze week zijn vijfde top 10-hit, door met God’s Plan van 13 naar 10 te stijgen. Daarmee komt de rapper in het lijstje van vijf Canadese artiesten die het vaakst in het bovenste kwart van de Nederlandse hitlijst wisten te komen. Die lijst wordt aangevoerd door Nelly Furtado (13 top 10-hits), Justin Bieber (9 top 10-hits), Céline Dion (8 top 10-hits) en Bryan Adams (7 top 10-hits).


Credit foto: BSR Agency