Top 40: mijlpaal voor Zoutelande

- Hitlijsten

 Bruno Mars Cardi B Ronnie Flex Famke Louise Ed Sheeran Camila Cabello Young Thug David GuettaBløf
Top 40: mijlpaal voor Zoutelande

Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert weet maar van geen wijken. Ook deze week mag het nummer zich kronen tot nummer 1 van de Top 40.

Inmiddels staan BLØF en Geike Arnaert daar nu voor de achtste week. Daarmee staat de Nederlands/Belgische combi nu op een gedeelde vierde plaats van Nederlandstalige nummer 1-hits die de koppositie zo lang vast wisten te houden. Dromen Zijn Bedrog (van Marco Borsato) is met 12 weken de recordhouder en diezelfde Borsato staat ook op plek 2 met Rood (11 weken op nummer 1). De laatste Nederlandstalige hit die het langer aan kop wist vol te houden was Blijf Bij Mij (van André Hazes en Gerard Joling) met (eveneens) 11 weken.


Ondertussen is er nog een bijzonderheidje met Zoutelande. Het nummer had een langzame start in de Top 40 en, we zijn het bijna vergeten, zakte in de 3e, 6e én 7e week in de Top 40. Uiteindelijk wist Zoutelande in de 11e week de macht te grijpen en deze week staat Zoutelande dus gewoon 18 weken in de lijst.


In 18e week op 1
In de geschiedenis van de Top 40, en die is al dik 53 jaar oud, zijn er slechts 6 andere hits die zo ‘op leeftijd’ de lijst mochten aanvoeren. Twee daarvan (Paint It Black en A Whiter Shade Of Pale) stonden toen zelfs voor een tweede periode (na een re-release) weer in de lijst. Het record staat op naam van Paint It, Black (van The Rolling Stones) en Despacito (van Luis Fonsi, Daddy Yankee en een beetje Bieber) die in hun 20e week de Top 40 nog wisten aan te voeren.


Geike evenaart Stromae
De meest succesvolste Belgische act is voorlopig Clouseau nog wel even. Van de tien Belgische acts die in ons land succesvol waren wisten ze de meeste punten te scoren. Toch stonden ze maar één weekje op nummer 1. Stromae stond met zijn eerste hit, Alors On Dance, 8 weken op de eerste plaats en daar heeft hij deze week concurrentie bij. De eerste Belgische zangeres met een hit in de Top 40 staat nu, net als hem, 8 weken bovenaan de Top 40.


Stijgers in de top 10

De top 3 blijft deze week gelijk, maar Ronnie Flex en Famke Louise komen eraan. Fan gaat deze week van 6 naar 4 en bedreigt daarmee FRIENDS van Marshmellow en Anne-Marie (3), God's Plan van Drake (2) en natuurlijk Zoutelande. Ook Zedd, Maren Morris en Grey boeken aardig wat winst: The Middle gaat van 9 naar 6. De stijging van Bruno Mars en Cardi B mag wel opvallend genoemd worden. Eerder stonden zij al op 9, maar verdwenen toen weer uit de top 10. Deze week is Finesse (Remix) terug en landt de track weer op 9.


Perfect en Havana bij 40 grootste hits ooit
Perfect (van Ed Sheeran) klimt deze week naar nummer 33 in het overzicht van de grootste Top 40-hits ooit. En in die Top 40 hebben we deze week een binnenkomer met Havana (van Camila Cabello en Young Thug) die op nummer 39 weet te komen. Daardoor hoort This Is The Life (van Amy MacDonald) vanaf deze week niet meer thuis in het lijstje van grootste Top 40-hits.


500 weken voor Guetta

Het houdt niet op voor David Guetta. Vorige week maakte hij zijn eigen Top 40 vol en deze week is er opnieuw een mijlpaal voor de Franse dj. Hij is namelijk de derde act (én eerste man) in de historie van de Top 40 die de 500 weken in de lijst weet te bereiken. Eerder deden Rihanna en Madonna dat al.


Vorige week scoorde hij zijn 40e Top 40 en deze week slingert de Fransman er gewoon zijn 41e achteraan. Guetta scoort deze week drie gelijktijdige hits met Like I Do, Mad Love en So Far Away. Dat deden 47 andere acts in de Top 40-geschiedenis ook. En hij deed dat zelf ook al een keer eerder… in 2012. Toen stond hij met Without You (met Usher), Turn Me On (met Nicki Minaj) en Titanium (met Sia) twee weken lang met drie hits in de lijst.


Foto: BSR Agency