Top 40: Friends verslaat Zoutelande

- Hitlijsten

 J Balvin Nicky Jam Kevin Chivv Lil Kleine Marshmello Anne-MarieBløf Geike Arnaert Shawn Mendes Kraantje Pappie Luis Fonsi Demi Lovato
Top 40: Friends verslaat Zoutelande

Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert is niet langer de nummer 1 van Nederland. Friends van Marshmello en Anne-Marie kruipt deze week van 2 naar 1 in de Top 40.

Anne-Marie staat daarmee voor de zesde week op nummer 1, want ondanks haar ‘bijrol’ stond ze in 2017 met Rockabye gewoon vijf weken bovenaan de Top 40 (met dank aan Clean Bandit en Sean Paul). Marshmello kwam in zijn Top 40-loopbaan niet verder dan twee weken op nummer 2, via Wolves (met Selena Gomez). Deze week kan hij ook een nummer 1-award in zijn kast zetten, nu Friends de eerste plaats weet te bereiken. In navolging van Daft Punk, Kiss en Coole Piet is de Amerikaan daarmee de vierde (min of meer) ‘gemaskerde’ nummer 1-act.


30 weken top 3 voor BLØF
Zoutelande staat niet meer op 1 en daarmee blijven Dromen Zijn Bedrog (Marco Borsato, 12 weken), Rood (Marco Borsato, 11 weken) en Blijf Bij Mij (André Hazes en Gerard Joling, 11 weken) de Nederlandstalige nummer 1-hits die de lijst het langst aan wisten te voeren. Deze week staat BLØF voor de dertigste week in de top 3. Daarmee komt de Zeeuwse groep in de top 4 van Nederlandse groepen die de meeste weken in de top 3 op hun naam hebben geschreven. In dat lijstje staan The Cats op 1.


11 weken achtereen in de top 3
10 weken op 1 en nu (dus) een week op nummer 2 maakt 11. Daarmee komt BLØF meteen in een bijzonder rijtje van Nederlandse groepen die zo lang en zonder onderbreking in de top 3 hebben gestaan. Sterker… geen andere Nederlandse groep stond ooit langer aan-een-stuk op het erepodium van de lijst. BLØF evenaart deze week de prestatie van The Sunclub en de Golden Earring die het ook 11 weken, zonder onderbreking, in de top 3 wisten vol te houden. Staan ze komende week nog in de top 3 dan trekken ze dat record dus naar zich toe. Nederlands recordhouder met de meeste weken -zonder onderbreking- in de top 3 is Marco Borsato die 19 achtereenvolgende weken in de top 3 stond. Dat deed hij in 1995.

Vijfde top 10-hit voor Shawn Mendes
De top 10 van de Top 40 is ook deze week volop in beweging. Shawn Mendes heeft zijn vijfde Top 40-hit te pakken. In My Blood knalt namelijk van 16 naar 10. Shawn is daarmee bezig aan een mooie serie: tot nu toe scoorde hij zes hits in de Lijst der Lijsten en daarvan is er dus slechts één die niet wist door te dringen tot de top 10: I Know What You Did Last Summer, zijn duet met Camila Cabello.


Kraantje weer in de top 10
Kraantje Pappie meldt zich ook weer in de top 10. Lil Craney steeg vorige week al hard en zet dat deze week door. De track gaat van 13 naar 9. Het is na Ja!, dat eerder dit jaar tot 5 kwam, zijn tweede hit bij de 10 populairste nummers van het land.


These Days stijgt door
Een nog grotere stijger vinden we op 6, waar These Days van Rudimental, Jess Glynne, Macklemore en Dan Caplan te vinden is. Het nummer komt van de elfde plek en wist de afgelopen weken telkens stiekem wat plaatsen te winnen. De top 10 is alleen voor Dan Caplan nog onbekend terrein, want zowel Rudimental, Jess Glynne en Macklemore stonden er al eerder in. Die laatste twee stonden zelfs al eens op 1.


Mooi weer stuwt Luis Fonsi en Demi Lovato omhoog
Het lekkere weer zorgt ervoor dat Échame La Culpa ook weer vleugels krijgt. Luis Fonsi en Demi Lovato stijgen ermee naar een vierde plek, waarmee de hoogst behaalde positie (nummer 2) opnieuw weer een stapje dichterbij is gekomen.


Snelste stijger: X van Nicky Jam en J Balvin
We blijven nog even in Zuid-Amerikaanse sferen. X van Nicky Jam en J Balvin is deze week de snelste stijger, met een winst van 13 plekken. Dat is geen wonder, want het nummer werd vorige week nog tot Alarmschijf uitgeroepen op Radio 538. Daarnaast harkt de track ook steeds meer streams bij elkaar.


Chivv evenaart Koos Alberts 
Ook Kevin gaat deze week hard. De Rotterdamse rapper gaat 12 plaatsen omhoog en landt met Beetje Moe op 25. Op die tracks zijn ook Lil Kleine en Chivv te horen. Die laatste pakt dit jaar niet alleen zijn derde Top 40-hit, maar heeft ze ook gewoon alle drie op dit moment in de lijst staan: Ja!, nieuwkomer Ze Willen Mee én dus Beetje Moe. Hij is daarmee de 49e act (en tiende Nederlander ná Sandra van Nieuwland, De Heikrekels, Koos Alberts, Sita, Gers Pardoel, Ronnie Flex, Frenna, Boef en Lil Kleine) in de Top 40-historie die tegelijk met een trio hits in de lijst staat. En daarin is hij deze week (David Guetta) niet de enige.


Foto: BSR Agency