Top 40: Calvin Harris en Dua Lipa blijven op 1

- Hitlijsten

 David Guetta Sia Ariana Grande Hardwell Eminem Ed Sheeran Calvin Harris Dua Lipa Marshmello Anne-Marie J Balvin Nicky Jam
Top 40: Calvin Harris en Dua Lipa blijven op 1

One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa weet deze week voor de tweede keer op rij de Top 40 aan te voeren. Toch zijn er de nodige veranderingen in de top van de Lijst der Lijsten. David Guetta, Sia en Hardwell hebben wat te vieren.

Doordat One Kiss deze week op 1 blijft staan, komt het absolute totaal aantal weken van Calvin Harris op nummer 1 op 8 weken te staan. Dat heeft hij natuurlijk ook te danken aan zijn vorige nummer 1-hits Summer (2014), Blame (2014, met John Newman) en How Deep Is Your Love (2015, met Disciples). Bij Dua Lipa staat de teller op drie weken, waarbij ook haar hit New Rules is meegeteld. Waar David Guetta al 16 jaar en meer dan 40 hits wacht op een hit die eindelijk op de eerste plek komt, heeft collega-dj en -producer Calvin er na 8 jaar dus al vier op zijn naam staan.


Met zijn vierde nummer 1-hit is Calvin Harris deze week ook nog toegetreden tot het lijstje van de 25 meest succesvolle acts, die de Top 40 ooit heeft gekend. De dj en producer drukt daarmee Christina Aguilera een plekje naar beneden.


Nicky Jam en J Balvin kruipen dichterbij

Ondertussen blijft ex-nummer 1 Friends, van Marshmello en Anne-Marie, de belangrijkste achtervolger van One Kiss. De track staat stevig op de tweede plek en voelt nu niet meer de hete adem van The Middle van Zedd, Maren Moris en Grey in zijn nek, maar die van X van Nicky Jam en J Balvin. Die twee nummers wisselen van plek, waarbij X in het voordeel is.


Mijlpaal voor Sia

Flames van David Guetta en Sia dendert de top 10 in, door van 14 naar 6 te stijgen. Daarmee staat Sia nu voor de zevende keer in de top 10. Ze nu het record van acts uit Australië met de meeste top 10-hits. Olivia Newton-John slingerde tussen 1978 en 1991 zeven hits de top 10 in. Sia deed het in dat opzicht een stukje sneller: acht jaar. In 2010 scoorde ze met Clap Your Hands haar eerste top 10-hit. Opvallend in het rijtje van top 10-hits is dat dit haar tweede met David Guetta is. Titanium kwam in 2011 tot de tweede plaats. Clap Your Hands was de enige top 10-notering die ze helemaal in haar uppie scoorde.


Gelukkig is er voor Guetta ook nog wat te vieren. Iedere week krijgen hits in de Top 40 punten. 1 voor de nummer 40 en 40 punten voor de nummer 1. David Guetta is deze week, met zijn drie hits, over de 11.000 puntengrens heen gestapt. Na Rihanna (14.741 punten), Madonna (13.428 punten), The Rolling Stones (11.903 punten) en Marco Borsato (11.686 punten) is hij de vijfde act ooit met meer dan 11.000 punten: hij heeft er nu 11.032. De Fransman stijgt deze week ook verder in het overzicht van de 50-plussers, die ooit in de Top 40 stonden. In de Top 40-historie zijn er nog maar twee mannen die succesvoller waren als 50-plusser: Frank Sinatra en Elton John. De meest succesvolle 50-plusser is voorlopig nog wel even de Zangeres Zonder Naam.


Hardwell scoort zijn grootste hit
Vorige week was al duidelijk dat Ze Willen Mee voor Hardwell zijn eerste top 20-hit was. Met Young Again kwam hij in 2014 niet verder dan nummer 22 en vorige week kwam hij voor het eerst in de bovenste helft van de lijst terecht. Deze week overtreft hij ook het succes van dat nummer; de track met Chris Jones kwam ruim drie jaar geleden niet verder dan 54 punten. Ze Willen Mee komt nu op 78 punten en daarmee is het de grootste Top 40-hit die Hardwell ooit scoorde.


Snelste stijger: No Tears Left To Cry van Ariana Grande
De snelste stijger van deze week komt op naam van Ariana Grande. Haar comebacksingle No Tears Left To Cy stijgt maar liefst 21 plekken en komt op de zevende plaats terecht. Daarmee scoort ze alweer haar zevende top 10-hit in de Lijst der Lijsten. Voor haar de laatste track van Ariana die in de top 10 belandde, moeten we wel bijna twee jaar terug in de tijd: Focus kwam toen tot de zevende plaats.


Snelste zakker: River van Eminem en Ed Sheeran
River van Eminem en Ed Sheeran lijkt hard op weg naar de uitgang te hollen. Het is deze week de snelste zakker in de lijst. Voor Ed Sheeran is dat geen ramp: vorige week werd zijn Happier Alarmschijf op Radio 538 en daarmee heeft hij goede kans om volgende week de Top 40 binnen te komen. Voor Eminem lijkt een nieuwe Top 40-hit wat verder weg.


Foto: BSR Agency