Top 10 van postume hits

- Hitlijsten

 André Hazes Elvis Presley Jim Reeves Freddie Mercury Sam Cooke 2Pac Bob Marley & The Wailers Otis Redding Jackie Wilson David Bowie

Lazarus van David Bowie, dat deze week op #32 binnenkomt, is geen oud nummer. Het is afkomstig van zijn onlangs verschenen album Blackstar. Maar de aandacht rond Bowies plotselinge overlijden heeft er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat dit nummer nu (al) een hit is geworden.

Het overlijden van een artiest zorgt er vaak voor dat plotseling veel belangstelling voor zijn of haar werk ontstaat. In de Top 40 hebben we dat de laatste jaren zien gebeuren bij Michael Jackson, Ramses Shaffy, Antonie Kamerling (Hero), Amy Winehouse en Whitney Houston. Na hun overlijden werden deze artiesten ineens heel vaak gedownload of gestreamd, waardoor ze met een oud nummer de Top 40 binnenkwamen. 

Naar aanleiding van de postume Top 40-hit van David Bowie hebben we een top 10 samengesteld van de grootste postume hits uit de geschiedenis van de Top 40. Het gaat dus om soloartiesten die na hun overlijden nog een grote hit scoorden.

1 BLIJF BIJ MIJ - André Hazes & Gerard Joling (2007. 730 pnt, #1)
Toen André Hazes in 2004 aan een hartstilstand overleed, leek heel Nederland even in diepe rouw. Vijf miljoen mensen keken naar de herdenkingsdienst op televisie en met Zij Gelooft In Mij scoorde hij postuum zijn eerste nummer 1-hit. Pas drie jaar later scoorde Hazes dankzij Gerard Joling zijn allergrootste hit. Voor zijn album Maak Me Gek nam hij een cover op van Blijf Bij Mij, een Hazes-nummer dat in 1988 onder de titel Blijf Maar Hier nooit verder was gekomen dan de Tipparade. Het werd uitgebracht als postuum duet, waarop zowel de originele vocalen van André Hazes als die van Gerard Joling zijn te horen. Het nummer stond elf weken op de eerste plaats in de Top 40 en werd de op een na grootste hit van 2007. Het succes was zelfs zo groot dat men besloot een heel album uit te brengen met postume André Hazes-duetten: Samen Met Dré. Daarvan behaalde het duet Bedankt Mijn Vriend, samen met zijn zoon André Hazes jr. ook de eerste plaats van de Top 40.


2 A LITTLE LESS CONVERSATION - Elvis vs. JXL (2002, 480 pnt, #2)
In 1977 overleed de King of Rock and Roll aan een hartstilstand, mogelijk te wijten aan zijn jarenlange drugsgebruik. Het was Wooden Heart, zijn uitvoering van het Duitse kinderliedje Muss I Denn, dat vlak na zijn dood opnieuw in de Top 40 kwam. Het nummer werd echter van de eerste plaats gehouden door het muzikale eerbetoon aan de King: I Remember Elvis Presley van Danny Mirror. Hierdoor liep Elvis zijn eerste nummer 1-hit in de Top 40 mis. 25 jaar later overkwam hem weer diezelfde pech. De Nederlandse producer Junkie XL was toen de eerste persoon ter wereld die een dance-remix mocht maken van een nummer van Elvis. Hij koos hiervoor het relatief onbekende A Little Less Conversation uit 1968 uit. De remix verkreeg zijn bekendheid doordat die gebruikt werd in een internationale reclamecampagne van Nike tijdens het WK voetbal van 2002. Hoewel Elvis wederom nét niet de eerste plaats bereikte, scoorde hij 25 jaar na zijn dood wel zijn allergrootste Top 40-hit.


3 DISTANT DRUMS - Jim Reeves (1966, 480 pnt, #2)
Jim Reeves staat te boek als de eerste artiest die postuum de Top 40 bereikte. In de allereerste Top 40-lijst van 2 januari 1965 stond hij namelijk al twee keer genoteerd met There's A Heartache Following Me en I Won't Forget You. De Amerikaanse counrtyzanger was een half jaar eerder op 40-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een ongeluk met een eenmotorig vliegtuig, dat hij zelf bestuurde. Na Reeves' dood lag er nog voldoende materiaal van de zanger op de plank, dat in de jaren zijn dood op singles en LP's werd uitgebracht. Zo ook het nummer Distant Drums, dat Reeves in 1963 als demo had ingezongen. Het nummer gaat over een militair die elk moment uitgezonden kan worden en daarom nog snel met zijn geliefde Mary wil trouwen. Dat nummer sprak in 1966 wellicht veel Amerikanen aan, omdat dat land destijds in oorlog was met Vietnam en vele Amerikaanse jongeren naar het oorlogsgebied werden gestuurd.


4 LIVING ON MY OWN - Freddie Mercury (1993, 476 pnt, #2)
Na vele geruchten liet Freddie Mercury op 23 november 1991 weten dat hij seropositief was en aan aids leed. Een dag later overleed hij aan de gevolgen van deze ziekte. Hij behoort daarmee tot de bekendste artiesten die aan de gevolgen van aids zijn overleden. Hoewel Freddie Mercury twee soloalbums op zijn naam heeft staan, is hij natuurlijk vooral bekend als de zanger van Queen. Het was dan ook Bohemian Rhapsody dat na Freddies door heruitgebracht werd en de tweede plaats in de Top 40 bereikte. Dankzij andere heruitgaven en het album Made In Heaven uit 1995 scoorde Queen met Freddie als postume zanger in de jaren 90 nog een hele reeks Top 40-hit. Maar ook solo bleef Freddy Mercury scoren. In 1992, ten tijde van de Olympische Spelen in Barcelona, bereikte zijn duet Barcelona met Montserrat Caballé in een heruitgave de tweede plaats. Een jaar later scoorde hij weer een nummer 2-hit met een danceremix van het nummer Living On My Own. De oorspronkelijke versie van dit nummer is te vinden op Freddies eerste soloalbum Mr. Bad Guy uit 1985.


5 WONDERFUL WORLD - Sam Cooke (1986, 410 pnt, #1)
Sam Cooke kwam in 1964 op een tragische manier om het leven. Hij werd op 33-jarige leeftijd doodgeschoten door een vrouwelijke hotelmanager, die dacht dat hij haar bedreigde. Zij werd later vrijgesproken vanwege doodslag uit wettige zelfverdediging. Sommige mensen trekken de verschillende getuigenverklaringen echter in twijfel en denken wel degelijk aan een misdrijf. Hoe dan ook, met het overlijden van Sam Cooke verloor de wereld een zeer getalenteerde soulzanger. Ruim 31 jaar na zijn dood scoorde Sam Cooke zijn enige Top 40-hit met Wonderful World, dat hij oorspronkelijk opname in 1959. Dat nummer was de eerste in een reeks van oude soul-, blues- en R&B-nummers die eind jaren 80 een hit werden dankzij Levi's-reclames. Op die manier scoorden ook Marvin Gaye met I Heard It Through The Grapevine en Muddy Waters met Mannish Boy in die periode een postume Top 40-hit.


6 CHANGES - 2Pac (1999, 393 pnt, #1)
Op 7 september 1996 werd Tupac Shakur, ook bekend als 2pac, tijdens een drive-by in Las Vegas geraakt door vijf kogels. Zes dagen later overleed de 25-jarige rapper aan zijn verwondingen. Zijn dood en die van East Coast-rapper The Notorious B.I.G. worden gezien als het dieptepunt van East Coast-West Coast-oorlog, die midden jaren 90 de Amerikaanse hiphopscene tekende. De daders van beide moorden zijn nooit opgepakt. Vóór zijn dood had 2pac nog maar twee keer in de Top 40 gestaan, met Dear Mama en California Love. Na zijn overlijden scoorde hij nog zes Top 40-hits. 2pac had tijdens zijn leven zoveel materiaal opgenomen dat na zijn dood nog verschillende dubbelalbums verschenen met niet eerder uitgebrachte nummers. Een van die nummers was Changes, dat in maart 1999 de eerste plaats van de Top 40 bereikte.7 TURN YOUR LIGHTS DOWN LOW - Bob Marley featuring Lauryn Hill (1999, 370 pnt, #5)
De bekendste reggaezanger aller tijden is ongetwijfeld Bob Marley. In 1977 stelde zijn arts bij hem een melanoom (huidkanker) vast onder een teennagel. Hoewel de arts hem aanraadde de teen te laten amputeren, weigerde hij dit, omdat het in strijd was met zijn rastafari-geloof. Hij liet wel de nagel en een stuk huid wegsnijden om de kanker te bestrijden. Helaas werd in 1980 duidelijk dat de kanker toch was uitgezaaid. Een alternatieve kankerbehandeling in een Duits ziekenhuis mocht niet baten en op 11 mei 1981 verloor hij de strijd. Bob Marley scoorde meer hits na zijn dood dan ervoor. Zijn grootste hit scoorde Marley in 1999 met Turn Your Lights Down Low, afkomstig van het album Chant Down Babylon. Daarop staan twaalf postume duetten van Bob Marley met bekende hiphopartiesten. Turn Your Lights Down Low is opgenomen met de vocalen van Lauryn Hill, die tussen 1996 en 2009 een relatie had met Rohan Marley, een van de elf kinderen van Bob Marley.


8 (SITTIN' ON) THE DOCK OF THE BAY - Otis Redding (1968, 369 pnt, #6)
Otis Redding behoort ook tot de categorie van artiesten die meer Top 40-hits scoorden na hun dood dan ervoor. Op 10 december 1967 kwam de Amerikaanse soulzanger om het leven toen zijn vliegtuig in het Mononameer in Wisconsin stortte. Bij dit ongeluk vonden ook vier leden van The Bar-Kays de dood. Alleen de trompettist van The Bar-Kays overleefde de ramp. (Sittin’ On) The Dock Of The Bay werd kort na Otis Reddings overlijden uitgebracht en werd zijn grootste hit. In Amerika bereikte het nummer zelfs de eerste plaats. Het bijzondere aan (Sittin’ On) The Dock Of The Bay is dat het nummer nog niet af was. Twee dagen voor zijn dood had hij in de opnamestudio nog gewerkt aan het nummer. Het inmiddels beroemde gefloten einde van het nummer was eigenlijk niet zo bedoeld. Tijdens de opnamesessie vergat Otis het einde dat hij voor ogen had en is toen maar over de muziek heen gaan fluiten met de gedachte om de definitieve versie op een later tijdstip op te nemen. Dat tijdstip is nooit mogen komen.


9 ONE LOVE – People Get Ready - Bob Marley & The Wailers (1984. 367 pnt, #2)
In 1984, drie jaar na de dood van Bob Marley, lukte bijna wat hem tijdens zijn leven niet gelukt was: een nummer 1-hit scoren in de Nederlandse Top 40. In 1979 en 1980 waren zijn hits Stir It Up en Could You Be Loved allebei op de tweede plaats blijven steken. Het leek er even op dat hij met One Love – People Get Ready postuum zijn eerste nummer 1-hit zou scoren, maar hij werd van de eerste plaats gehouden door The Reflex van Duran Duran. One Love was afkomstig van het album Exodus, waar ook de oorspronkelijk uitvoering van Turn Your Lights Down Low op staat. De geschiedenis van One Love gaat echter nog verder terug, want in 1965 nam hij One Love al op als ska-versie met zijn band The Wailers. One Love werd in 1984 uitgebracht ter promotie van het verzamelalbum Legend. Het nummer ging gepaard met een inmiddels legendarisch geworden videoclip met cameo's van onder andere Paul McCartney en leden van Madness, Musical Youth en Bananarama.


10 REET PETITE - Jackie Wilson (1987, 356 pnt, #1)
Op 29 september 1975 kreeg de 41-jarige R&B-zanger Jackie Wilson midden tijdens een optreden een hartaanval. Door het zuurstoftekort raakte hij in een coma. Drie maanden later ontwaakte hij uit zijn coma, maar hij is hierna nooit meer de oude geworden. Kort hierna viel hij terug in een blijvende vegetatieve toestand. De laatste acht jaar van zijn leven verbleef hij in een ziekenhuis, totdat hij in januari 1984 overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Drie jaar later scoorde hij zijn eerste Top 40-hit met Reet Petite, dat uiteindelijk ook naar de eerste plaats steeg. Jackie Wilson nam Reet Petite al op in 1957 als zijn eerste solosingle. De hernieuwde belangstelling had Reet Petite te danken aan een grappig filmpje dat in elkaar gezet was door vier Londense klei-animators om hun werk te promoten. Nadat de BBC het filmpje eind 1986 had uitgezongen werd het nummer op single heruitgebracht. Omdat het filmpje ook populair was onder kinderen steeg het met gemak naar de eerste plaats van de Britse hitlijst. Van daaruit verspreidde de hype zich ook naar andere landen.