Recordweek voor Drake

- Hitlijsten

 Drake
Drake

Drake heeft in de Verenigde Staten een serie records naar zijn hand weten te zetten.

De recordboeken van de Billboard-hitlijsten kunnen weer worden bijgewerkt na de release van Scorpion, het vijfde album van Drake, dat weer verschillende records heeft gebroken.

De Canadese rapper verbreekt allereerst het record dat hij in april van 2017 neerzette met zijn More Life-project. Toen stond hij gelijktijdig met 25 nummers in de top 100. Daar komen er deze week nog twee bij nu alle 25 tracks van Scorpion in de lijst staan en er nóg twee noteringen met Drake in de lijst staan.

Zeven van die Drake-hits staan in de Amerikaanse top 10 en daarmee verbreekt hij het record van The Beatles dat stamt uit 1964. De Britse band had toen vijf noteringen (ook nog eens allemaal in de top 5) in de top 10. Deze week zijn dat er zeven voor Drake met Nice For What (op 1), Nonstop (op 2), God’s Plan (op 4), In My Feelings (op 6), I’m Upset (op 7), Emotionless (op 8) en Don’t Matter To Me (op 9). Vier van die zeven noteringen staan voor het eerst in de top 10 en daarmee zet hij ook het record neer voor de meeste nieuwe binnenkomers in de top 10 in één week. J. Cole zette dat record in mei van dit jaar neer met drie binnenkomers in de top 10. Inmiddels heeft Drake nu 16 binnenkomsten in de top 10 gehad en daarmee overtreft hij ook nog eens Taylor Swift die dat 14 keer wist te doen.

Nice For What is opnieuw de Amerikaanse nummer 1, nu voor de achtste week. Het is voor de eerste keer dat een nummer een vierde periode op nummer 1 begint. Het vorige record deelde hij al met Can’t Feel My Face (van The Weeknd) dat in 2015 drie periodes op de eerste plek wist door te brengen.

Drake is nu ook de man met de meeste top 10-hits op zijn naam: 31 stuks. Daarmee overtreft hij de 29 top 10-hits van Michael Jackson die, vanwege zijn bijdrage aan Don’t Matter To Me, op 30 weet te komen. De King Of Pop scoort zijn vierde postume hit in de Verenigde Staten na Hold My Hand (2011), Love Never Felt So Good (2014) en Slave To The Rhythm (2014). Drake evenaart de 31 top 10-hits van Rihanna en alleen Madonna (38) en The Beatles (34) wisten vaker in de Amerikaanse top 10 te komen. Met de toevoeging van zijn nieuwste hits komt het totaal aantal noteringen van Drake in de Amerikaanse top 100 op 186. De rapper, die in 2009 met Best I Ever Had voor het eerst in de lijst stond, moet alleen Glee Cast nog voor zich laten met 207 hits.

Afgelopen week wist Scorpion alleen al in de Verenigde Staten bijna 746 miljoen streams te genereren, ruim voldoende om de eerste plek van de albumlijst in te nemen. Met de streamingcijfers verwijst Drake het vorige record van Post Malone’s Beerbongs & Bentleys, dat in mei van dit jaar op 431 miljoen kwam, naar de prullenbak. Wereldwijd is Scorpion het eerste album dat in een week meer dan een miljard streams wist te genereren.

Achter de eerste twee plekken voor Drake (met Nice For What op 1 en Nonstop op 2 staat I Like It (van Cardi B) op nummer 3.

(Foto: BSR Agency)