Top 3 opnieuw Nederlandstalig

- Nieuws

 Kris Kross Amsterdam MaanTabitha BizzeySuzan & freek Nielson Lady Gaga Sam Smith Normani Alan Walker Robin Schulz
Kris Kross Amsterdam

Ook deze week is de top 3 van de Top 40 volledig Nederlandstalig. Dat is bijzonder, maar dat Kris Kross Amsterdam, Tabitha, Maan en Bizzey met Hij Is Van Mij nog op nummer 1 staan is misschien nog wel specialer.

Voor de derde achtereenvolgende week hebben we een Nederlandstalige top 3. In de 2799 voorgaande Top 40’s zagen we 7 keer eerder een volledig Nederlandstalige top 3. Nooit eerder duurde die overmacht bovenin de hitlijst drie weken. In 2004 hadden we twee achtereenvolgende weken een Nederlandstalige top 3 via Zij Gelooft In Mij (André Hazes), Wat Zou Je Doen (Marco Borsato en Ali B) en Viben (K-Liber).

Stevige opmars Nederlandstalig
Precies 26 van de afgelopen 52 weken hadden we in de Top 40 een Nederlandstalige nummer 1. Daarbij tellen 3 weken van Zoutelande mee, naast ook Verleden Tijd (6), Duurt Te Lang (11) en Hij Is Van Mij (6). Door die serie zijn de 10’s bezig aan een stevige opmars voor de Nederlandse taal, want sinds 2011 heeft er nu een jaar lang (52 weken) een Nederlandstalige hit op de eerste plek gestaan.

Suzan en Freek zijn laatbloeiers
Suzan en Freek weten in de 15e week Top 40 naar nummer 2 te stijgen. Als Het Avond Is komt daarbij in een rij van 8 hits die pas zo laat voor het eerst op nummer 2 kwamen (tijdens hun eerste periode in de Top 40). Niet zo lang geleden deed ook Nielson dat: IJskoud kwam in de 18e week op nummer 2 en die moet deze week een plekje inleveren.

Lady Gaga en Bradley Cooper blijven maar gaan
Lady Gaga en Bradley Cooper blijven ook na 21 weken nog stijgen. Shallow gaat van 6 naar 5 en daarmee staat Lady Gaga voor het eerst sinds 2011 weer bij de 5 populairste nummers van Nederland. Ruim acht jaar geleden wist Gaga met Born This Way tot nummer 1 te komen. Voor nu lijkt die positie voor Shallow nog wat te hoog gegrepen. Ook Sam Smith en Normani stijgen een plek. Zij gaan van 7 naar 6.

Derde keer top 10 voor Alan Walker
Met Faded en Darkside wist Alan Walker al de top 10 van de Top 40 te bereiken en nu is het ook raak voor Diamond Heart, dat hij maakte met Sophia Somajo. De track stijgt van 12 naar 9.

Finse in de top 10
Speechless van Robin Schulz en Erika Sirola gaat van 13 naar 10. Erika is de vierde act uit Finland die de top 10 weet te bereiken. En de laatste keer dat we dat zagen is wel even geleden: in 2003 was The Rasmus (met In The Shadows) de laatste act uit Finland in het bovenste kwart van de lijst. Daarvoor stonden ook Stig Rauno (1965 / 1966) en Bomfunk Mc’s (2000) in de top 10.

Check hier de complete Top 40 van deze week!