Tiësto met Jonas Blue en Rita Ora hoogste binnenkomer in de Top 40

- Hitlijsten

 Kensington David Guetta Raye Tiësto Jonas Blue Rita Ora Tino Martin Dotan

Deze week zijn er vijf binnenkomers in de Top 40, waarvan Ritual van Tiësto, Jonas Blue en Rita Ora de hoogste nieuwe is op 29. David Guetta en Raye, Kensington, Tino Martin en Dotan zijn de andere acts die een Top 40-hit mogen bijschrijven. 

29. RITUAL – Tiësto & Jonas Blue & Rita Ora

In een rijtje met bekende dj’s als Calvin Harris, Kygo, Avicii en Rudimental mag Tiësto natuurlijk niet ontbreken. De overeenkomst? Die eerste vier wisten Rita Ora allemaal al eens te strikken om een track in te zingen en nu is de Kosovaars-Britse zangeres met Tijs Verwest, zoals Tiësto eigenlijk heet, de studio ingedoken. Het resultaat is Ritual, waar ook Jonas Blue aan heeft meegewerkt. Het is de 22ste Top 40-notering van Tiësto en daarmee heeft hij drie hits meer dan Jonas en Rita samen. Je vindt Ritual trouwens niet op het album Together, dat Tiësto twee maanden geleden uitbracht op zijn Musical Freedom-label. Daarop staan uitsluitend samenwerkingen met jonge en nog onbekende talenten, die Tiësto heeft ontdekt.

31. NUMB - Dotan

Dankzij Dotan is het woord ‘trollenleger’ inmiddels aardig ingeburgerd. De Amsterdammer, die voluit Dotan Harpenau heet, kwam vorig jaar in opspraak toen de Volkskrant onthulde dat hij zichzelf en zijn muziek jarenlang promootte met nepprofielen op social media en via die weg allerlei leugens de wereld in slingerde. Zou het nog goed komen met de carrière van Dotan? Dat was de vraag die een hoop mensen bezig hield. Ja, is het antwoord, want een kleine twee weken geleden was er ineens een nieuwe single. Numb is de titel en de reacties zijn vanaf het begin overwegend positief. Met Numb scoort Dotan zijn zevende Top 40-hit. Home uit 2014 is nog altijd de grootste van die zeven. Qmusic riep Numb uit tot Alarmschijf.

37. ZIJ WEET HET – Tino Martin

Dit weekend geeft Tino Martin een concert in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een betere timing voor zijn eerste Top 40-hit is er dus niet. De 35-jarige zanger uit Den Haag, die in zijn paspoort de naam Eduard Martinus Kattenberg heeft staan, haalde zelfs nooit eerder de Tipparade. Desondanks is Tino geen onbekende. Hij won de Edison Popprijs, verkocht zowel Carré als de Ziggo Dome al eens uit en deed mee aan televisieprogramma’s als Bloed, Zweet & Tranen en De Beste Zangers. Uit dat laatste programma komt het nummer Zij Weet Het. Het origineel is van Glenn Faria. Hem ken je als de man achter de hit Duurt Te Lang. Met de cover daarvan, ook uit De Beste Zangers, stond Davina Michelle elf weken op 1 in de Top 40.

39. BATS – Kensington

‘Het is wel een bewuste keuze, maar het is niet zo dat we onze oude sound niet meer leuk vonden’. Dat antwoordde Kensington-gitarist Casper Starreveld toen hem werd gevraagd naar het nieuwe geluid van de band. De afgelopen maanden zaten de mannen van Kensington in Canada om nieuwe songs te schrijven en op te nemen. Dat deden ze met producer Garth Richardson. Die werkte eerder met bands als Rage Against The Machine en de Red Hot Chili Peppers. Samen met hem werd de nieuwe sound ontwikkeld, die je niet alleen terug hoort op de nieuwe single Bats, maar ook op een nieuw album. Dat verschijnt in de loop van dit jaar. In december geeft Kensington ook weer meerdere concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam.

40. STAY (DON’T GO AWAY) – David Guetta feat. Raye

Raye ken je vast nog wel van haar twee eerdere Top 40-hits. Rachel Keen, zoals de 21-jarige Londense heet, was namelijk de zangeres die je hoorde op By Your Side van Jonas Blue en You Don’t Know Me – Na Na Ay! van Jax Jones. De nieuwste hit waar de Britse op zingt, is Stay (Don’t Go Away) van niemand minder dan David Guetta. De Fransman heeft zijn 46ste Top 40-hit te pakken. Daarmee evenaart hij het aantal van de bands Normaal en Queen en zijn er nog maar zes acts die meer hitnoteringen op hun naam hebben staan. Het record is nog altijd gedeeld in handen van de Volendammers van BZN en Madonna. Zij hebben elk 55 keer de Top 40 gehaald, dus David Guetta moet nog negen hits afleveren om dat record in te halen.

Foto: BSR Agency