Happy van Pharrell op 1 in de enige echte Zomer Top 100

- Hitlijsten

 Jody Bernal Topic A7S Sergio Mendes Shawn Mendes Camila Cabello John Travolta Olivia Newton-John The Underdog Project The Sunclub
Happy van Pharrell op 1 in de enige echte Zomer Top 100

Nu we weer de terrassen op mogen en weer in horecagelegenheden mogen komen, voel je het pas echt: de zomer breekt door. De zomer van 2021 wordt door sommigen ook wel de ‘Summer of Love’ genoemd. Want van daten is het de afgelopen lockdown natuurlijk ook niet echt gekomen. Wat zullen zomerse hits dan net even wat lekkerder klinken. Dat komt mooi uit, want je checkt de enige echte Zomer Top 100 op Spotify!

De Zomer Top 100 is samengesteld op basis van het Top 40-puntensysteem. Iedere week krijgt een track punten in de lijst. De nummer 40 krijgt 1 punt, nummer 39 krijgt twee punten en dat bouwt zich op naar de nummer 1. Die krijgt het maximale aantal van 40 punten. Wanneer een track uit de Nederlandse Top 40 verdwijnt levert dit een eindscore op. De zomerse nummers met het hoogste puntenaantal komen in de Zomer Top 100 terecht. Happy van Pharrell Williams, ook de grootste Top 40-hit ooit, staat boven de lijst, met maar liefst 1449 Top 40-punten.

We draaien aan ons Zomer Top 100-rad en zetten willekeurig vijf tracks uit die lijst voor je op een rij.

9. QUE SI, QUE NO – Jody Bernal (2000)
De oplettende kijker kon Jody Bernal al zien in de Soundmixshow van Henny Huisman (als onderdeel van de groep De Buddy’s), maar in 2000 leerden we hem pas écht kennen dankzij een andere tv-talentenjacht. Even terug in de tijd. Als Jody in 1999 in Colombia op bezoek is geweest bij zijn biologische familie, krijgt hij een cassettebandje met Spaanstalige nummers mee. Eén daarvan is Que Si, Que No van de Argentijnse groep El Símbolo. Met een bewerking van dat liedje doet Jody in 2000 mee aan de tv-talentenjacht Your Big Break (RTL4). Hij wint niet, maar de single staat uiteindelijk 29 weken in de Top 40, waarvan 7 op nummer 1. Het zou zijn grootste Top 40-hit worden. In 2017 zou hij nog een zomerhit scoren: met La Colegiala (met The Boy Next Door en Fresh Coast) stond hij 14 weken in de Nederlandse Top 40 en bereikte hij de vijfde plek.

41. BREAKING ME – Topic feat. A7S (2020)
Momenteel heeft A7S met Nirvana een solotrack uit. Vorig jaar maakten we kennis met de Zweedse producer op Breaking Me, dat hij met Topic maakte. Alexander Tidebrink – zoals A&S echt heet - zingt dat nummer ook in, want naast achter de knoppen, heeft hij ook graag een microfoon in handen. Naast Breaking Me maakten de twee acts afgelopen jaar ook het nummer Why Do You Lie To Me. Door het succes van Breaking Me raakte dit nummer flink ondergesneeuwd. Your Love (9 PM) met ATB werd dan wel weer een dikke hit en staat nog altijd genoteerd in de Top 40. Ook daarop horen we de stem van de Zweedse alleskunner.

46. SEÑORITA – Shawn Mendes & Camila Cabello (2019)
Ach, de zomer van 2019. Met corona hielden we ons toen nog niet bezig. Warm was het wel, want voor het eerst werden in ons land temperaturen gemeten van boven de 40 graden. Het leverde een nieuw warmterecord op (40,7 graden in Gilze-Rijen). Ondertussen zorgde Shawn Mendes en Camila Cabello voor een broeierige soundtrack. Die ontstond niet in een Canadees appartement waar Shawn en Camila verbleven, maar in een studio tijdens een jamsessie van Charli XCX, Ali Tamposi, Clean Bandit’s Jack Patterson en Andrew Watt. Daar werd ook het refrein geboren. Andrew besloot het naar Shawn te sturen, met de vraag of hij er wat mee kon. Al snel werd besloten dat het een duet moest worden en de Canadese ster zou hebben gezegd hij dat met niemand anders zou willen inzingen dan Camila Cabello. Producers Benny Blanco en Cashmere Cat gingen ermee aan de slag, Shawn en Camila pasten wat teksten aan en een wereldwijde zomerhit was geboren.

51. YOU’RE THE ONE THAT I WANT – John Travolta & Olivia Newton-John (1978)
Deze track kun je waarschijnlijk niet beluisteren, zonder hard en vals mee te zingen. Laat dat nou net de kracht zijn van bijna alle nummers uit de film Grease. Die was in 1978 een wereldwijd succes. Bioscopen zaten bomvol om de liefdesperikelen tussen Sandy en Danny te volgen en om vrolijk te worden van liedjes als You're The One That I Want, Sandy, Summer Nights en Hopelessly Devoted To You. Die eerste track stond een groot deel van de zomer bovenaan de Nederlandse Top 40 en zou het 22 weken volhouden in de lijst.

80. SUMMER JAM 2003 – The Underdog Project vs. The Sunclub (2003)
De zomer van 2003 was plakkerig. Nederland ging gebukt onder hoge temperaturen. The Underdog Project sloeg dat jaar de handen ineen met The Sunclub. Dit project van Robin Albers, Dieter Kranenburg en Michel Rozenbroek kwam in 1996 met Fiesta De Los Tamborileros (The Jaydee Remix) tot nummer 3 in de Lijst der Lijsten. In 1998 werd het nummer nog een keer in een nieuw jasje gestoken, maar een hit werd het niet: na 4 weken in de Tipparade was het over en uit. Vic Krishna, Craig Smart, AJ Duncan en DJ F.R.A.N.K wisten er in 2003 wel raad mee. Summer Jam 2003 maakte handig gebruik van Fiesta De Los Tamborileros. De beat werd onder de originele versie van Summer Jam gelegd. De videoclip bij het nummer deed de rest: je zag daarin ontblote bovenlijven, mooie dames en jongeren die aan de costa’s van de zomer genoten. Voor een groot deel kwamen die beelden al uit de videoclip van Summer Jam, dat in 2000 geen hit wist te worden. Summer Jam 2003 lukte dat wel: 9 weken lang stond het nummer op de eerste plek van de Nederlandse Top 40, waarna het nog 9 weken in de lijst stond.

Check de complete Zomer Top 100 op Spotify!