Hannah Mae scoort top 3-hit in Vlaanderen

- Hitlijsten

 Hannah Mae Metejoor
Hannah Mae scoort top 3-hit in Vlaanderen

Het Vlaams-Nederlandse duet Wat Wil Je Van Mij van Metejoor en Hannah Mae is op nummer 3 binnengekomen in de Belgische Ultratop 50. Daarmee heeft ze haar eerste hit te pakken bij onze zuiderburen.

Drie jaar geleden leerden we Hannah Mae kennen dankzij haar liedje Back To You, dat gebuikt werd in een supermarktreclame. Hoewel het op de tweede plaats eindigde van de Reclamemuziek Top 40 van dat jaar, wist het nummer de overstap van de Tipparade naar de Top 40 niet te maken. Nu heeft de Drentse zangeres alsnog haar eerste échte hit te pakken. Niet in Nederland, maar in Vlaanderen.

Metejoor
Hannah heeft haar hit mede te danken aan de Vlaamse zanger Metejoor. Hij mag zich de meester van de Vlaams-Nederlandse duetten noemen, want dankzij samenwerkingen met hem scoorden de Nederlanders Babet (met 1 Op Een Miljoen), Emma Heesters (met Rendez-Vous) en Snelle (met Kijk Ons Nou) de afgelopen twee jaar ook al top 5-hits in Vlaanderen. 1 Op Een Miljoen werd in ons land een bescheiden hit, maar in België zijn de Vlaams-Nederlandse duetten een stuk populairder. Vorige week is Wat Wil Je Van Mij binnengekomen in de Tipparade. De komende weken zullen uitwijzen of deze track ook haar eerste hit in de Nederlandse Top 40 gaat worden.

Geen Top 40-hit in Nederland, maar wel een top 3-hit in Vlaanderen
Dat Hannah Mae in Vlaanderen in de top 3 staat, terwijl ze nog nooit in de Nederlandse Top 40 heeft gestaan, is heel bijzonder. Sinds de introductie van de Ultratop 50 in 1995 is er slechts één Nederlander geweest die nooit een hit scoorde in eigen land, maar wel in België. Dat is de Puttense dj Ummet Ozcan, die in 2015 samen met Dimitri Vegas & Like Mike een Vlaamse nummer 1-hit scoorde met The Hum. Er waren nog wel drie andere Nederlandse acts die voor hun Top 40-debuut al een top 3-hit in Vlaanderen op hun naam schreven, maar zij kregen later alsnog ook Nederlandse hitnoteringen. Dat waren Janieck Devy (met Reality in 2015), Snollebollekes (met Snollebolleke in 2014) en Mad'House (met Like A Prayer in 2002). Reality en Like A Prayer werden kort na de Belgische hitnotering ook een (top 3-)hit in Nederland. Snollebollekes moest echter 6½ jaar wachten en maakte pas in 2020 zijn Top 40-debuut met het kersthitje Beuk De Ballen Uit De Boom.

Eerder een top 3-hit in Vlaanderen dan in Nederland
Het is natuurlijk te hopen dat Hannah Mae binnenkort ook in de Nederlandse Top 40 staat. Een top 3-hit zou helemaal mooi zijn. In de bijna 28-jarige geschiedenis van de Ultratop 50 zijn er nu in totaal 24 Nederlandse acts geweest die eerder een top 3-hit scoorden in Vlaanderen dan in Nederland. 11 hebben inmiddels ook in Nederland in de top 3 gestaan, waaronder Goldband, Jaap Reesema, Nielson, Martin Garrix en Kane. 13 anderen wachten nog steeds op hun eerste Nederlandse top 3-hit. Tot die groep behoren onder meer Zonderling, Fedde LeGrand, Diggy Dex en natuurlijk Hannah Mae.