BTS knalt Tipparade in

- Hitlijsten

 BTS 24kGoldn Iann Dior Bilal Wahib Lewis Capaldi Celeste Racoon Calvin Harris The Weeknd Topic A7S Lil Baby
BTS knalt Tipparade in

Voor het eerst is een clip in de eerste 24 uur na de release meer dan 100 miljoen keer aangeklikt. Die nemen ze BTS al niet meer af.

Dynamite is de meest ambitieuze track in de Tipparade van deze week. Dit jaar kwam er maar één keer een nummer nóg hoger in de lijst binnen; dat was Tigers van Bilal Wahib die op plek vijf wist binnen te komen en een week later in de Top 40 dook met een binnenkomst op nummer 25. De mannen van BTS kunnen wel eens in de voetsporen van PSY gaan lopen die, nog steeds, de enige Top 40-act uit Zuid Korea is.

Deze week zien we drie Tipparade-nummers van vorige week de overstap naar de Top 40 maken. Vijf anderen sneuvelen al op relatief jonge leeftijd en maken plaats voor een totaal van acht binnenkomers. Een kwart komt van Nederlandse bodem met twee nummers die deze vrijdag te horen zijn: Jaloers (van Bilal Wahib) en De Echte Vent (van Racoon).

Bovenin de lijst zit het muurvast. Say My Name, de track van Dimitri Vegas & Like Mike en Regard, leek vorige week nog met gemak af te stevenen op de Lijst Der Lijsten. Deze week levert de Belgisch/Britse combinatie echter flink wat van de snelheid in en staan ze muurvast op de eerste plek. Ook Nick Klyne, die de afgelopen drie weken steeds een plekje dichterbij wist te schuiven, staat nu stil. Rain On Your Parade is met elf weken Tipparade wel de langst genoteerde track. Chew On My Heart is de snelst stijgende track in de Tipparade; het nummer van James Bay komt met 15 plaatsen winst op plek 13 terecht.

De binnenkomers van deze week zetten we natuurlijk voor je op een rij; de volledige Tipparade bekijk je hier.

6 (--) DYNAMITE- BTS
 Afgelopen week verscheen Dynamite en de Engelstalige track van de mannen uit Zuid Korea ging in een razend tempo de wereld over. Nooit eerder werd een clip in de eerste 24 uur meer dan 100 miljoen keer aangeklikt. De clip is daar inmiddels al ruimschoots voorbij en kan in een week tijd wel eens in de buurt van het drievoudige komen. Tot de Top 40 heeft BTS het nog niet weten te schoppen. Waste It On Me (in 2018) en Boy With Luv (2019) bleven in de Tipparade steken. Nu is de kans groot dat er een opvolger voor PSY gaat komen want dat is, nog steeds, de enige Zuid Koreaan die het tot de Top 40 wist te schoppen.

23 (--) MOOD- 24kGoldn ft. Iann Dior
Vorige week kwam 24kGoldn voor het eerst in de Tipparade via zijn bijdrage op Tick Tock, de nieuwe track van Clean Bandit en Mabel. Deze week dient er zich opnieuw een binnenkomer aan met de 19-jarige rappper en singer-songwriter. Terloops introduceert hij nu, op zijn beurt, Iann Dior. Michael Ina Olmo is twee jaar ouder en ook al twee jaar langer actief in de muziekwereld. Eind vorig jaar verscheen met Industry Plant zijn debuutalbum en dit jaar voegde hij daar een ep aan toe met I’m Gone. Mood staat wereldwijd inmiddels bij de 40 meest gestreamde tracks en gaat ook in ons land een gooi naar succes doen. 

24 (--) JALOERS- Bilal Wahib
Bilal Wahib liet zijn volgers op Instagram deze week al kennis maken met zijn nieuwe single en deze vrijdag is de volledige track te horen. De clip bij Jaloers krijgt een bijzondere première en zal voor het eerst te zien bij een drive-in bioscoop. Met zijn huidige hit Tigers maakte Bilal een meer dan voortvarende start in de Top 40. Tigers stond twee weken op nummer 3 en inmiddels al weer negen weken in de lijst. 

26 (--) HOLD ON WHILE YOU WAIT- Lewis Capaldi
Op 17 mei van 2019 verscheen het debuutalbum van Lewis Capaldi, Divinely Uninspired To A Hellish Extent. Op dat album stond zijn Top 40-debuut Someone You Loved. Dat werd de een-na langst genoteerde hit ooit met 42 weken in de lijst. Opvolger Before You Go kreeg een plek op de Extended Edition van het album en schopte het tot 25 weken in de lijst. Nu wordt teruggegrepen naar een eerdere single van Capaldi, Hold On While You Wait. Daarmee stond Lewis al 34 weken in de Britse hitlijst en in 2019 ook 15 weken in de top 10. 

27 (--) LITTLE RUNAWAY- Celeste
De Top 40 telt tot nu toe in 2020 tien Britse debutanten. Daarbij zien we ook de naam van Celeste. De BBC bestempelde haar als ‘belofte voor 2020’ en met Stop This Flame, dat Alarmschijf werd, stond ze 15 weken in de Top 40. De opvolger, I Can See The Change, bleek een onvoldoende sterke opvolger. Deze week dient er zich met Little Runaway een nieuwe kanshebber aan voor de 26-jarige Britse. 

28 (--) DE ECHTE VENT- Racoon
Het was in april de bedoeling dat Racoon zou gaan touren, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen. Zanger Bart van der Weide werkte al langere tijd aan nummers in de Nederlandse taal en Het Is Al Laat Toch was, na het eerdere Oceaan, de tweede Nederlandstalige hit die Racoon zo wist te scoren. Zo belandde Racoon na ruim zes jaar weer in de top 10. Oceaan was namelijk ook hun laatste top 10-hit. Optredens staan inmiddels weer op de kalender maar zijn ook uitverkocht; Racoon is komende maand te zien in Dordrecht en Bloemendaal. Het stripfiguurtje, dat in Het Is Al Laat Toch werd geïntroduceerd, keert ook in De Echte Vent terug. 

29 (--) OVER NOW- Calvin Harris & The Weeknd
Ruim een jaar hebben we Calvin Harris moeten missen in de Top 40. Daarmee zeggen we niet dat de Britse dj en producer stil heeft gezeten want onder de naam Love Regenerator verschenen vier ep’s en inmiddels is de track met Steve Lacy ook een dikke clubhit geworden. Giant, dat in januari 2019 in de Top 40 belandde en daarna tot nummer 4 kwam, werd de 21e Top 40-hit van Calvin Harris. Voor zijn nieuwste track werkt hij samen met The Weeknd die dit jaar met Blinding Lights, In Your Eyes en Save Your Tears al drie Top 40-hits op zijn naam wist te schrijven. 

30 (--) WHY DO YOU LIE TO ME- Topic x A7s feat. Lil Baby
Eind vorig jaar brachten de Duitse producer Topic en de Zweedse zanger Alexander Tidebrink (als A7s) de track Breaking Me uit. De track die als tropical house aanvoelt wist in menig Europese hitlijst de top 3 te bereiken. Hier werd het vooralsnog de een na grootste hit van 2020 en van de 24 Top 40-weken stonden Topic en A7s er twee op nummer 2. Voor hun nieuwste track schakelden ze de hulp in van de 25-jarige Amerikaanse rapper Lil Baby.