Arcade derde week op 1

- Hitlijsten

 Kraantje Pappie Marco Borsato Duncan Laurence
Duncan Laurence

Voor de derde achtereenvolgende week is Arcade van Duncan Laurence de grootste hit in ons land.

Bijzondere ESF-hit
In alle opzichten is Arcade van Duncan Laurence een bijzondere Eurovisiesongfestival-hit. Het is de achtste nummer 1-hit van het festival en geen van de zeven voorgangers stond nog in de twaalfde Top 40-week bovenaan de lijst. Arcade lijkt ook een bijzondere prestatie neer te gaan zetten want er zijn slechts vier Songfestival-nummers die vier weken op nummer 1 stonden – voor Duncan staat de teller nu op drie en zijn voorsprong op de nummer 2 in de lijst is deze week opnieuw enorm. Nu al is duidelijk dat Arcade volgende week de een-na-grootste Songfestival-hit ooit gaat worden achter Euphoria (van Loreen). Het verschil met Apres Toi (van Vicky Leandros) bedraagt nu nog slechts 23 punten en dat gaat Laurence volgende week sowieso overtreffen.

21e top 3-hit Marco Borsato
I Don’t Care, de hit van Ed Sheeran en Justin Bieber staat door de stevige nummer 1 van Duncan Laurence nu voor de derde week op plek 2. Met Hoe Het Danst scoort Marco Borsato zijn 21e top 3-hit. De 52-jarige zanger stond op 30 november 2013 voor het laatst bij de 3 grootste hits van ons land, toen via zijn samenwerking met Trijntje Oosterhuis, Ik Zou Het Zo Weer Overdoen. 
In de Top 40-historie zijn er slechts 10 acts die met meer dan 10 hits in de top 3 hebben gehad. Borsato loopt deze week verder uit op The Beatles die zelf in 1970 voor het laatst in de top 3 stonden met Let It Be.
Ook Armin van Buuren en Davina Michelle hebben reden voor een feestje… zij scoren allebei hun tweede top 3-hit. Davina Michelle kwam eerder dit jaar voor het eerst in de top 3 met haar nummer 1-hit Duurt Te Lang; Armin stond eerder met This Is What It Feels Like (in 2013) vijf weken op nummer 3.

Opnieuw ‘dubbel’ voor Davina Michelle
Davina Michelle staat sinds vorige week met twee hits tegelijk bij de beste tien. Daarmee is ze niet alleen ‘pas’ de vierde Nederlandse zangeres die dat weet te presteren: ook schaart ze zich in een rij van 18 andere namen die dat wisten te presteren, waaronder Whitney Houston, Beyoncé, Rihanna, Ariana Grande en Dua Lipa. Dua was ook de zangeres die dat voor het laatst wist te presteren in april 2018 toen ze met IDGAF op 6 stond en met Homesick op 8.

Vijfde top 10-hit Kraantje Pappie
Kraantje Pappie scoort via Moment deze week zijn vijfde top 10-hit. Daarmee evenaart hij het aantal top 10-hits van Gers Pardoel en komt hij ook in de top 5 van Nederlandse rappers die het vaakst in de top 10 stonden. Ali B (10), Ronnie Flex en Lil Kleine (9) en Boef (7) stonden nog vaker in het bovenste kwart van de lijst.

Als Het Avond Is bij beste 100 ooit
Suzan & Freek hebben met Als Het Avond Is een plekje gekregen bij de 100 grootste Top 40-hits ooit. Daarmee drukt het duo nu Bruno Mars met Just The Way You Are tot buiten die top 100.
Kijken we alleen naar de Nederlandstalige hits dan staat Als Het Avond daar inmiddels op de dertiende plek.
Een andere mijlpaal voor Suzan & Freek is dat ze de top 4 van ‘Meest Succesvolle Groepen Uit Gelderland’ zijn binnengedrongen. Daarin staat Normaal (3924 punten) op 1, Long Tall Ernie And The Shakers (1461 punten) op 2 en Hank The Knife & The Jets op 3 (839 punten). Suzan & Freek volgen nu (dus) op plek 4 met 764 punten.