Schrijven in de trein

- Columns

 Sting
Eriks Hitdossier

Afgelopen week mocht ik gastheer zijn op een heel bijzondere trein: de Write for Rights-trein van Amnesty International.

Een organisatie die helaas nog altijd nodig is. De uit Duitsland overge­haalde historische Rheingold-rijtuigen leenden zich uitste­kend voor de actie: genoeg fatsoenlijke tafels en stoelen om de brieven te schrijven die Amne­sty laat bezorgen bij de machthebbers in landen waar men de mensenrechten stelselmatig aan de laars lapt. Een mooi gebaar zo vlak voor kerst, en effectief.

Er waren twee vrouwen mee die hun niet al te beste ervaringen deelden en die mede dankzij Amnesty vrij kwamen. Wij kunnen ons daar in Nederland niets bij voorstellen, maar niet voor iedere wereldburger is het weggelegd om voor je mening uit te komen. Amnesty is niet de enige die zich er druk over maakt: veel beken­de artiesten hebben hun podium ter beschikking gesteld aan mensen die gevangen werden gezet omdat ze een afwijkende mening verkondigden.

Bij het vertrek van de Write for Rights-trein in Amsterdam vertolkte de Nederlandse Julya Lo’ko een van de bekendste protest­liederen: (If You Love Somebody) Set Them Free van Sting, dat in de Top 40 tot nummer 35 kwam in 1985.

Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.

Check hier de songtekst van If You Love Somebody Set Them Free