Een zingende kerstboom

- Columns

 Wham!
Eriks Hitdossier

Het zijn de donkere dagen voor kerst… Sky Radio is weer The Christmas Station en als je dit leest, hebben we ook de kerstboom opgezet en de lamp­jes aangestoken.

Deze volksfeesten zijn letterlijk al zo oud als de weg naar Rome. Het heeft allemaal te maken met de zonnewen­de. Daar hebben ze in de zuidelijker gelegen windstre­ken een stuk minder mee te maken. Wij hebben lange tijd zonlicht in de zomer, in de herfst juist weer veel min­der dan de landen rondom de evenaar. En zo kwam het dat de mensen het moment dat de dagen weer langer werden graag wil­den vieren. Want: weer meer tijd om te jagen, te vissen en vooral om gewassen te laten groeien.

En uitein­delijk heeft een slimme Romeinse keizer dit ‘feest van het licht’ keurig in de Bijbelse overle­vering weten te plaatsen als de geboorte van het kindeke Jezus, de start van iets nieuws, van blijd­schap. En dat er altijd baas boven baas is als het om kerst gaat, ontdekte ik onlangs in het Zwitserse Zürich: daar hadden ze zelfs een zingende kerst­boom!

Een kinder­koor zat in een pira­mide-achtige stellage omgeven door dennentakken. Natuurlijk zongen ze ook Last Christmas van Wham!, num­mer 2 in 1984.

Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.