Door elkaar geschud

- Columns

Eriks Hitdossier | Erik de Zwart

Deze column schrijf ik aan boord van de Golden Eagle Express. Letterlijk duizenden kilome­ters spoor schieten onder mij door, op weg van en naar Moskou.

Na een week begint het ‘wonen’ in een rij­dende trein te wen­nen. Iedere dag word je ergens an­ders wakker, dat geeft een prettig gevoel van vrijheid. Ik heb alles gefilmd en vlogs op social media geplaatst, die kun je makkelijk vin­den. Terwijl ik over de steppen raas, schieten al die lied­jes die iets met trei­nen te maken heb­ben door mijn hoofd. Als eerste natuurlijk Guus Meeuwis, maar ook Albert Hammond (I’m a Train), of wat dacht je van Rose Royce met RR Express?

Het opzwepende ritme geeft precies aan wat er gebeurt als je in een trein zit met een stoomlocomo­tief ervoor. Zuch­tend en puffend komt het gevaarte in beweging, maakt vaart en dendert dan door. Ik kon een aantal nachten in mijn coupé heerlijk rustig slapen door­dat de trein stil­stond, maar de momenten dat ik door elkaar geschud werd, waren ook best goed te doen: het Kadoc-gevoel zeg maar! The Night­train was een num­mer 9-hit in 1996.

Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.